INDUKTIONEN&MAGNETISMEN 2008V3 a BellDHARMA production · Efter
sammanställningar från 1984 | Senast uppdaterade version:
2024-09-27 · Universums Historia ♦ HumanRight is a knowledge domain
innehåll
denna sida · webbSÖK äMNESORD på
denna sida Ctrl+F · sök ämnesord överallt i SAKREGISTER · förteckning över alla webbsidor
utesluten
i modern akademi:
men lösningen finns upptagen som Biot-Savarts lag — UTAN något spår av
omnämnande VARIFRÅN det kommer — djupa tvistigheter kantar debatterna :
EXPANSIONSINTEGRALEN I MAGNETISMEN finns inte i modern akademi · relaterad fysik förklarar
Teorin för magnetismen i modern akademi och vetenskap är i princip obefintlig | Se även Tre noggranna exempel
modern akademi har ingen
fenomengrundad teori för magnetismen
MAGNETISM ENLIGT TNED är en komprimerad kraftbild i det lokalt dominanta gravitationsfältet av det elektriska fältet från en elektrisk laddning (Q) i rörelse; Förenklat: magnetism är g-bild av Q-rörelse. Magnetfältets riktning (B) ges av högerhandsregeln: med Q+-rörelsen i tummens riktning pekar B i fingrarnas riktning, se även illustrationen till vänster. Liknas g-fältets lokala dominans av en lugn vattenyta, är ringarna på vattnet kraftbilden i g-fältet från Q-individerna som de genomträngande vattendropparna. Magnetismens grundmatematik enligt TNED härleds i KAUSALSAMBANDET. INDUKTION ENLIGT TNED (eg. elektromotorisk induktion) är motstånd mot rörelseändring för en elektrisk laddning (Q) relativt referenspunkterna i det omgivande lokalt dominanta gravitationsfältet; Förenklat: induktion är elektrisk tröghet, även matematiskt exakt motsvarande mekanisk tröghet (massans motstånd mot rörelseändring, se integralanalogin). Induktionen yttrar sig i en motsvarande inducerad spänning i rymdpunkterna motsatt riktad Q-ändringen och som, genom fältåterkoppling genom den lokala ljushastigheten c, strävar att motverka ändringens orsak (Newtons tredje lag). Induktionen som grundbegrepp enligt TNED beskrivs från Induktionsbegreppet. Induktionens grundmatematik enligt TNED härleds i INDUKTIONEN. |
Komplement 2008IV15
Induktionen och magnetismen kräver (rätt) mycket utrymme för att få en rättvis presentation: många illustrationer tävlar med varandra att få synas, och det finns en stor mängd matematik som hör till, dock (som alltid) av den enklare typen ENLIGT RELATERAD FYSIK och MATEMATIK. Med ett (mycket) omfattande material i induktion och magnetism som grund för den här framställningen, ges här till att börja med endast de väsentliga inledningarna i ämnet. Framtiden får sedan utvisa om behov finns — och editerande förmåga — för vidare.
enligt relaterad fysik
kort
inledande illustrerad beskrivning
Kurvformen
ovan inlagd som illustration till sambandsformerna sammanställda i SYNTES AV INDUKTIONEN OCH MAGNETISMEN
Induktionen
är motståndet mot ändring i strömflödet.
Magnetismen
är förtätningen rätvinkligt induktionen.
Induktionen och magnetismen kan tämligen noggrant liknas vid effekten av en vattendroppe som träffar en lugn vattenyta: amplituden i vertikalled, induktionen, sammanhänger med motståndet mot eller genomträngligheten i ändringen av den plana vattenytan (motsv. mekanisk tröghet); utbredningen horisontellt, magnetismen, sammanhänger med ”packningsegenskapen” (»förtätningen») hos vattnet då droppen (föremålet) träffar: förtätningen strävar att uttömma sig i det omgivande lugnare vattet vilket motsvarar den magnetiska fältvågens strävan att uttömma sig i den omgivande, mindre täta elektriska rymden (rymdkompaktheten µ=R/c).
I
elektrisk mening motsvaras vattenytan av den momentana TILLSTÅNDSBILDEN i det
lokalt dominanta g-fältet med sina fasta referenspunkter för elektrisk
potential i varje situationsbild (matematiskt i tillståndet dT); då en
ändring sker, ”krusas” tillståndbilden genom att potentialen i g-punkterna
också ändras — likt droppen som träffar vattenytan.
Motsvarande
beskrivande/förklarande detaljer i den moderna akademins lärosystem har
eftersökts men inte hittats.
Genereringen av det magnetiska fältets magnitud beror på den momentana hastigheten (v) som elektriska laddningen (Q, motsv, vattendroppen) lägesändrar med. Det betyder att induktionseffekten av princip ENLIGT RELATERAD FYSIK föreligger oberoende av hur Q lägesändrar: den magnetiska effekten bildas i vilket fall ur potentialbildens ändring. Det enda som skiljer beroendet/oberoendet är att då Q lägesändrar med varierande v över ändliga intervall det sker en motsvarande ackumulering av fältpotential relativt de mätande g-punkterna och därmed, enligt »Newtons tredje lag» ett motsvarande intervallbaserat induktivt motstånd och därmed en (med lämplig anordning) kvantitativt mätbar induktionsspänning; Med konstant v blir induktionsvärdet kvantitativt noll med en bibehållen kvalitativ differential (dUÛ0) som grund för magnetismens verkan. Vilket vill säga: av princip blir det i vilket fall ändringen (induktionen) som frambringar magnetismen. Se även i Induktionspotentialens bildning.
Dessa detaljer diskuteras vidare nedan ENLIGT RELATERAD FYSIK med jämförande korsreferenser till den moderna akademins meningar och uppfattningar för exakt och noggrann jämförelse.
ytterligare alternativa
kortbeskrivningar
av induktion och magnetism
INDUKTION: Motståndet mot ändring i rörelsen hos en elektrisk laddning med referens till ett omgivande dominant gravitationsfält.
MAGNETISM: Den speciella elektriska fältverkan som uppkommer mellan laddningar i rörelse genom en fast, omgivande gemensam gravitell dominans.
Magnetismen visar sig som en inbördes attraherande eller repellerande elektrisk kraft som sidledes strävar att dra ihop eller separera laddningar i parallell rörelse.
Induktionen visar sig i en attraherande eller repellerande elektrisk (c-bärande) kraft motriktad riktningen för laddningarnas rörelseändringar.
Begreppet induktion inom elektrofysiken har (främst) två praktiska betydelser, bägge utan hjälp av någon transporterande massa: Den ena betydelsen beskriver elektrostatisk induktion, även benämnd influens, och den andra typen beskriver elektrodynamisk induktion. I den här presentationen om INDUKTIONEN OCH MAGNETISMEN behandlas enbart den dynamiska delen.
elektrodynamiskt
Det finns ENLIGT RELATERAD FYSIK TVÅ typer av elektrodynamisk induktion. Den ena är av typen elektromotorisk och den andra är av typen »magnetomekanisk», men denna senare term finns veterligt inte i någon etablerad litteratur.
Den magnetomekaniska induktionen är samma som elektromekanisk induktion, typ strängarna på en elgitarr som svänger i ett fast yttre magnetfält.
Denna induktionstyp uppkommer genom växelverkan mellan det yttre magnetfältet och magnetfältet som bildas av den mobila laddningen då den förflyttas i sidled genom strängens vibrationer.
Den elektromotoriska induktionen, här enklare benämnd induktionen, konventionellt benämnd elektromagnetisk induktion, är den induktion eller masslöst överförda rörelseenergi som enligt relaterad fysik bildas på en sekundär elektrisk laddning genom ändringar i rörelseformerna hos en primär elektrisk laddning (laddningarna »pratar med varandra»).
Exempel på en sådan överföring ges av Solens energiproduktion som bildar värme och ljus genom elektromotorisk induktion (masslös energiöverföring).
Modern akademi hävdar den inducerade spänningen i sekundären som förorsakad av magnetiska fältets ändring hos primären enligt Faradays lag (U = dF/dT= B·A/T), medan relaterad fysik innefattar den uppfattningen som PRIMITIV:
I modern akademi finns, i relaterad mening, ingen fenomengrundad teori för magnetismen (B); denna hänförs istället, i relaterad mening, direkt till den elektromotoriska induktionsfysikens fenomengrund; Den moderna uppfattningen ger ( i trängre mening) en matematiskt kvantitativ syntes av induktionen och magnetismen (Maxwells ekvationer) genom den moderna akademins vektorkalkyl, men till priset av att hela kunskapsbyggnaden för induktionens och magnetismens fenomenmässiga förklaring helt elimineras: ingen kan varken förklara, härleda eller ens begripligt beskriva fenomengrunderna med den moderna akademins begrepp. Ingen förstår ämnet.
[Studera till exempel @INTERNET
Wikipedia Magnetic field på Talkpage: dispyterna har pågår i flera år, stundtals så häftiga
att själva artikeln har spärrats av Wikipediaadministrationen].
En kort beskrivande genomgång visas i Vektorkalkylens regelbrott.
För att belysa den exakta skillnaden i konkreta resultat mellan modern akademi och relaterad fysik i anledning av dessa diskrepanser, finns uppställda TRE EXAKT JÄMFÖRANDE EXEMPEL där samtliga grundbegrepp exponeras till exakt jämförelse.
I relaterad fysik finns ingen växelverkan eller koppling mellan elektromotorisk och elektromekanisk induktion. De existerar helt skilda från varandra. Det praktiska beviset ges i PARALLELLEXPERIMENTET med koppling till ovanstående. Den teoretiska förklaringen beskrivs utförligt i UPPKOMSTEN AV INDUKTION OCH MAGNETISM.
En motsvarande
»magnetomotorisk» induktion skulle i analogi med ovanstående begreppsformer
betyda en roterande, vibrerande eller allmänt mobil magnetkropp som OBS genom
sina inre cirkulerande strömmar, inte genom den yttre magnetismen, åstadkommer
en elektromotorisk induktion i omgivande fixa ledare.
Ett exempel på en sådan anordning finns i den elementära
skolfysiken: Man använder en fast mångvarvig öppen spole som står uppvänd på
ett bord och som är kopplad till en känslig galvanometer. I spolöppningen för
man sedan in en stavmagnet vars inre elektriska strömmar påtvingar den fasta
spolens laddningar en elektromotorisk induktion och därmed ett utslag på
galvanometern. I skolböckerna, däremot, beskriver man INTE funktionen så, utan
istället att det är ”det varierande magnetfältet” från stavmagneten då den
genomgår någon rörelse som genererar induktionen i den öppna spolen.
Följande beskrivning redovisar induktionen och
magnetismen
ENLIGT RELATERAD FYSIK
— med utförliga korsreferenser till den moderna
akademins hävder, samband och uttryck, där sådana är möjliga.
InduktionenOchMagnetismen
inledande sammanställning
Induktionen och magnetismen framgår genom ändringslagarna, se även nedan, tillämpade på ljusfysiken enligt följande sammanställning:
Ändringslagarna
(eng. Laws of Change, min beteckning)
Hela det totala kosmiska framträdandet kan med excellent tydlighet beskrivas såsom betingat av och grundat på
tre ändringslagar
som är tillämpliga på alla fenomen utan undantag, eller om så INTE skulle vara fallet, inte alls:
första ändringslagen ..................... I TILLSTÅND
råder tills ändrat
andra ändringslagen ..................... II ÄNDRINGEN
är proportionell mot verkan
tredje
ändringslagen
..................... III ÄNDRINGENS ANSATS motsvarar
tillståndets bevarande
Se mera utförlig beskrivning i Ändringslagarna.
OM dessa tre lagar tas för att vara ’fundamentala satser för kropparnas rörelser’ — vilket just hände i det tolkande ljuset av de som läste Isaac Newton med början under 1600-talet — ger de INTE en grundlig och fullständig beskrivning av fysiken;
De så kallade rörelselagarna
I varje kropp förblir i sitt tillstånd av vila eller rätlinjig likformig rörelse om den inte påverkas av en kraft
II påverkas kroppen av en kraft, är tillståndsändringen proportionell mot den tillståndsändrande kraften
III mot varje tillståndsändrande kraft svarar en lika stor motriktad tillståndsbevarande kraft
och som med Newtons egna formuleringar från Andrew Mottes översättning av Principia (1687) 1729,
först uppställda av Newton (Principia 1687),
I Every body perseveres in its state of
rest, or of uniform motion in a right line, unless it is compelled to change
that state by forces impressed thereon.
II The alteration of motion is ever
proportional to the motive force impressed; and is made in the direction of the
right line in which that force is impressed.
III To every action there is always opposed
an equal reaction; or the mutual actions of two bodies upon each other are
always equal, and directed to contrary parts.
ger då »endast» en korrekt beskrivning i respekt till mekaniken utan några aspekter på elektrofysiken, och vilket område vi känner som den klassiska fsyiken. Vilket vill säga: Newtons tre rörelselagar gäller bara för fysiken upp till den moderna akademins födelse under 1800-talet då elektriciteten och magnetismen uppdagades mera på djupet (ref., Örstedts upptäckt/publikation 1820 att elektricitet och magnetism hör ihop). Som vi vet kom dessa upptäckter att ”revidera den gamla uppfattningen”.
Newton kände naturligtvis inte till den grundläggande matematiska fysiken för ljusets natur, och det var därför helt naturligt för honom att söka formulera ändringslagarna efter mekanikens grundbegrepp som ovan genom att explicit använda ordet ”kropp” (eng. body).
Emellertid framgår även (direkt) ur Newtons egna formuleringar själva huvudsaken:
I mekaniken (gravitationsfysiken, eller g-fysiken) leder
ändringslagarna direkt till
den universella
kraftlagen,
F=m(dv/dt) = ma
(konv. Newtons andra lag), och vidare till
den universella
gravitationslagen,
F=ma=m(w2/r)=(w2/rm2)·m2m=(w2/m2)·m2m/r=(w2r/m2)·m2m/r2=G·m2m/r2,
G = 6,67 t11 JM/(KG)2
.............................. g-fysik
och sedan vidare genom ljusets grundfysik till
den universella
lagen om elektrisk attraktion och repulsion (elektriska kraftlagen),
F=ma=m(c/dT)=m(c/dT)(RA/RA)=Rc(m/R)(A/dT)/A=RcQ2/r2,
Rc = R0c0/4p =
8,98743 T9 VM/C ................................... e-fysik
som innefattar den så härledda definitionen på
den elektriska laddningen
enligt
Q=Ö(m/R)(A/dT) ............................. elektriska laddningen, men vars härledning
helt saknas i den moderna akademins lärosystem
För de elektriska storheterna, se vidare ovanstående
utvecklingar i Elektromekaniken grundbegrepp
I elektrofysiken (e-fysiken) leder ändringslagarna
explicit, speciellt den tredje,
direkt till
den universella
induktionslagen, se de efterföljande leden nedan
û=L(di/dt) = F(r/Q) =
E/Q = R’i
från den mekaniska integralen till (mekaniska tröghets-) kraftlagen,
Integralbegreppet på helt elementär bas beskrivs
utförligt med utförliga exempel från Atomtriangeln,
om ej redan bekant
Mekaniska tröghetseffekten
MEKANIKEN
m ...................................... massa (KiloGram)
F = m · dv/dt
..................... kraft (Newton) ............................................ universella kraftlagen
Fv
= m · v · dv/dt ............... effekt (Watt)
Fvdt
= dE = m · v · dv ....... mekaniska rörelseenergin (Joule), differentialekvation,
lösningen är
Fv ò dt =
Fvt = òdE = E = m
ò v dv
................................................................ = m · v2/2
genom
(mÛL) and (vÛi)
— mekanisk tröghet m motsvarar elektrisk tröghet L i enlighet med tredje
ändringslagen från
L=µs=RT
[VARJE ACCELERATION a=dv/dT
definierar enligt »Newtons tredje lag» ett motstånd
(R) som tillsammans med tiden (T) för accelerationens varaktighet
producerar begreppet induktans, L=RT
motsvarande massan i mekaniken],
såsom också mekanisk hastighet v motsvarar elektrisk ström i (laddningshastighet q/t),
se mera utförligt och fullständigt i DIVERGENSEN I TREDJE ÄNDRINGSLAGEN,
men dessa InsiderLed saknar
representation i modern akademisk litteratur, såvitt här känt
— som ger den motsvarande elektriska integralen
Elektriska induktionseffekten
ELEKTRICITETEN
L ........................................ induktans (Henry), strömtröghet
û = L · di/dt
........................ inducerad spänning (Volt) .......................... universella induktionslagen
ûI
= L · I · di/dt .................. induktionseffekten (Watt)
ûIdt
= dE = L · I · di .......... elektriska strömenergin (induktionsenergin, Joule), differentialekvation,
lösningen är
ûI
ò
dt = ûIt = òdE = E = L ò
I di
.................................................................... = L · I2/2
Alltså gäller det att F i mekaniken och U i elektrofysiken (U=û, Alt+0251) håller ekvivalent genom tredje ändringslagen såsom (ekvivalenta) aspekter på kraft (egentligen styrka [kraften är egentligen accelerationen, den bevaras (genom induktionen) medan massan och laddningen förintas som i fallet med Solens energiproduktion], men den delen tillhör en språklig undersökning som INTE DU, INTE JAG, VILL VETA NÅGOT mera OM [därför att den dödar (utplånar) den nuvarande etablerade nomenklaturen, och det vill ingen bidra till: det är allt vi har]; basdefinitionerna per matematisk fysik klarlägger hur som helst den exakta innebörden).
Att SÅLEDES cementera »Newtons tre lagar» genom att påtvinga dem ordet ”kropp”, dödar effektivt den enorma styrkan som uppdagas i
ändringslagarna
själva — och som därmed, korrekt, leder till meningskonsekvensen:
”Newtons lagar gäller inte för fysiken generellt”.
Naturligtvis gör de det
— som framgår tydligt genom den ovan exemplifierade härledningen till
den universella
induktionslagen
— men inte som ”Newtons lagar” utan som Ändringslagarna.
Newton bidrog (högeligen) till ämnets klarläggande, men att försöka påstå att han därmed också skulle ha slutfört ämnet är uppenbarligen varken en rättvis eller intelligent beskrivning.
Först genom en lång vetenskapshistoria med många bidrag som klarlägger de olika detaljernas verkningssätt och som sett i dagens ljus (2008) var långt ifrån kända på Newtons tid, och som kan ge tillräckligt underlag för en vidare bild, finns tydligen förutsättningarna för en mera berikande och grundligt klargörande beskrivning.
Magnetismen — se även enklare från Illustrerade
Grundbegrepp
EFTERSOM LJUSHASTIGHETEN c INTE KOPPLAR TILL MEKANIKEN v — se Ljusets friställning från kinetiken — finns heller ingen motsvarande reguljär vektorrepresentation för resultanten i vektorrektangeln v+ic=Ö v2+c2; c och v kopplar inte i fysiken. Se även i Experimentella observationer. Den ändring i potentialbilden, från den elektriska laddningens eget e-fält, som ges på rymdpunkterna (P) i ett fast gravitellt referenssystem då Q lägesändrar där med hastigheten v, bildar istället genom orsakskomponenterna v+ic en komplex verkan som — i bevarande av elektriska konstanten i riktningen v — påtvingar P en motsvarande rymdförtätning med en tillhörande partiell divergensreduktion (ç=c–v) rätvinkligt v och vilken fenomengrund vi känner som MAGNETISMEN; förtätningen uttömmer sig i det tunnare omgivande rummet som den reducerade divergensen uttömmer sig i den snabbare omgivande normalrymdens högre divergens, dvs., inom/med ljushastigheten c. Effekterna i P som sprids rätvinkligt v från Q-systemets e-fält ges därmed helt oberoende av v-formens typ, om den är konstant eller del i en acceleration vilketsom. Magnetismen som fenomen har alltså ingen direkt koppling till de ovan refererade sambandsformerna.
Med den här kortfattat givna utläggningen som grund, kan magnetismen därmed sägas vara resultatet av en fältmässig växelverkan: Q-systemets e-fält projiceras på det fasta g-systemets referensrymd, vilket ger magnetismen som en annan form för (det mobila) Q-fältet, nämligen sett i det fasta g-systemets preferens.
Magnetismens grundform med upphovet via v+ic-formen beskrivs särskilt från KAUSALSAMBANDET.
InduktionenOchMagnetismen
Primära och Sekundärna induktionen med Närverkan och Fjärrverkan i Magnetismen
INDUKTIONENS
OCH
MAGNETISMENS
MATEMATIK
Både induktionen och magnetismen uppvisar med nödvändighet en nära [eng. near, Q till insidan] och en fjärran [eng. far, Q till utsidan] verkan på grund av den ändliga fältåterkopplingshastigheten (c).
Motsvarande
detaljer i den moderna akademins lärosystem har eftersökts men inte hittats.
För att särskilja komplexen är induktionen i den här presentationen indelad i en primär och en sekundär del medan magnetismen behåller termoinologin med närverkan och fjärrverkan.
Sambandsformen ovan med
û = L · di/dt .............................................................. induktionslagen
— den allmänna kvantitetsformen; själva induktionsvärdet, oberoende av hur det kommer till
— är allmän för bägge delarna
primärinduktion
Primärinduktionen berör endast en ledares utsträckning (s)
utan hänsyn till dess kurvatur men med hänsyn till ledarens samtliga
materialkonstanter och därmed i referens till ledarens specifika induktans (Lc).
och
sekundärinduktion (typ)
dÐ = L(di/dt)(1/4pr2)sinb · ds .................................. V/M, induktiva dipolFältstyrkan i P i PREFIXxSIN
och kan inte explicit preciseras på de sistnämndas form, utan ingår där som ämnesbas.
TILLSAMMANS MED NÄRVERKAN OCH FJÄRRVERKAN ger magnetfysiken ENLIGT RELATERAD FYSIK motsvarande ekvationskomplex uppdelat enligt ordningen
1. generering av
MAGNETISKA FÄLT — med närverkan och fjärvverkan som underavdelningar
2. växelverkan
mellan MAGNETISKA FÄLT — med allmänna kvantitativa samband som
ämnesbaser
Nedanstående
delar länkar till de vidare presentationerna om induktionen och magnetismen.
Där så är möjligt ges integrerade korsreferenser till motsvarande etablerade uttryck för exakt och noggrann jämförelse.
Snabbgenomgång av
INDUKTIONENS OCH MAGNETISMENS MATEMATISKA FYSIK
enligt relaterad
fysik
En kort översiktlig sammanställning av magnetismens gruppdelar ENLIGT RELATERAD FYSIK visas i Allmänna samband tillsammans med induktionsmatematiken. Där behandlas hela komplexet heltäckande både för närverkan och fjärrverkan, men bara för de mest centrala sambanden — för den korta/snabba översiktens skull.
I NOMENKLATUR visas en del av grunderna till den allmänna språkförbistringen i ämnet magnetism.
En mera fullständig tappning av översikten i Allmänna samband ges med induktionen och magnetismen uppdelade i separata htm-dokument. Se INDUKTIONEN och MAGNETISMEN. Där ges en fullständig beskrivning med noggrann genomgång och härledning av alla de (främsta) samband som brukar förknippas med respektive ämnesområde — tillsammans med exempel och korsreferenser till motsvarande uttryck i modern akademi där sådana är kända.
Syntes
av induktionen och magnetismen
En fullständigt utförlig härledning ENLIGT RELATERAD FYSIK med induktionens och magnetismens matematiska fysik komplett sammanvävda — som visar hur induktionens och magnetismens matematiska fysik delas upp utifrån en och samma matematiska grundform;
Visas genom nio grundsamband med tillhörande beskrivningar och grundformer i Syntes av induktionen och magnetismen — tonvikten där ligger emellertid ENBART på Den sekundära induktionen och Fjärrverkan i magnetismen.
Tre precisa exempel för exakt jämförelse
För att verkligen VISA och konkretisera den relaterade fysikens (rejäla) överlägsenhet relativt den moderna akademins ”tekniskt vetenskapliga system”, ges i TRE PRECISA EXEMPEL FÖR EXAKT JÄMFÖRELSE en noggrann beskrivning av några mycket centrala samband inom induktionen och magnetismen — tagna direkt ur gängse fackböcker och undervisningsmaterial och i direkt matematiskt jämförande konfrontation med resultaten från relaterad fysik (extraherade från härledningarna i INDUKTIONEN och MAGNETISMEN).
För den som vill studera HUR induktionen och magnetismen härleds i detalj ENLIGT RELATERAD FYSIK, per uppdelade logiska block,
Divergensen i tredje Ändringslagen
·
rymdkompaktheten µ · elektriska konstanten e
Universella induktionslagen
· induktionen · elektriska analogin till mekaniken · integralanalogin
Kausalsambandet
· magnetismen
ges ovanstående länkbyggnad till hjälp och som ingår integrerat i övriga här omnämnda delar.
För den som önskar få en direkt begriplig förklaring till den moderna akademins idé om magnetismen,
magnetismen
i modern akademi · den fullständiga upplösningen av magnetismens fråga
— med direkt konkret jämförelse mot relaterad fysik — ges ovanstående länk. Kort och gott.
För den som vill ha ansatsen till en mera litterärt orienterad beskrivning av induktionen och magnetismen tillsammans med ILLUSTRERADE enkla inledande grundbegrepp som beskriver huvuddelarna i ämnet MED GRUND I DEN RELATERADE FYSIKENS KÄNNEDOM
— som diskuterar korsreferenser och jämförande exempel, även med länkar till ovanstående, och på den vägen ger en mera övergripande författningsbild (på gott och ont eftersom risken KAN vara att författaren tycker han är duktigare än publiken: det kan bli DRYGT)
— finns den följande delen. Där finns den rikast representerade länkbyggnaden då varje detalj MÅSTE förklaras ingående för att inte tappa läsarens grepp.
InduktionenOchMagnetismen
Grundvalen för den här
framställningen:
TEORIN FÖR MAGNETISMEN
I MODERN AKADEMI OCH
VETENSKAP
ÄR I PRINCIP OBEFINTLIG:
Citaten nedan vittnar om
magnetdimmornas dunkla riken:
”Magnetism
Trots att utvecklingen av
magnetmaterial och användningen av magnetism har ökat våldsamt sedan man
upptäckte sambandet mellan magnetism och elektricitet i början av 1800-talet
har vi fortfarande svårt att förklara vad magnetism egentligen är.”
[http://www.magnetfabriken.se/Magnetism.htm] 2007-06-14
;
”What a magnetic field actually
consists of is somewhat of a mystery, but we do know it is a special property
of space.”
[http://www.school-for-champions.com/science/magnetism.htm] 2007-06-14
Min översättning:
Vad ett magnetisk fält egentligen består av är något av ett mysterium, men det vi vet är att det är en egenskap hos rymden.
Speciellt MAGNETISMEN är (ännu 2008) föremål för (våldsamma) kontroverser inom modern akademi. Se exv Talkpage på Wikipedia Magnetic Field (de häftiga kontroverserna leder bakåt i åratal).
Här ges den fullständiga förklaringen — det framgår varför denna INTE kan inlemmas i Wikipedia med mer än hela Wikipedia fragmenterar till intet (låt därför Wikipedia bevaras som den moderna akademins samlade referensverk, den samlingen är helt unik — den berikar den här framställningen genom att visa konkreta jämförande praktiska exempel på hur det INTE ska se ut).
Se även i NOMENKLATUR — den har (enbart) i Sverige ändrats flera gånger: fram och tillbaka.
Se även i Kärnmagnetiska momentet i modern teori.
inledning
induktionen och magnetismen
InduktionenOchMagnetismen | Illustrerade Grundbegrepp | Se även
den kort inledande illustrativa beskrivningen
Med utförliga korsreferenser
till begreppen i modern akademi och vetenskap — där så är möjligt
INDUKTIONEN OCH MAGNETISMEN
I RELATERAD FYSIK
Korta inledande illustrativa
uppsatser — med länkar till vidare — som visar och förklarar grundfunktionerna
Verkan i P
Illustrationen visar idealt en (sfärisk) rymdpunkt P som genomträngs av
ändringen i elektriska
fältet från en elektrisk
laddning Q på stort avstånd från P då Q lägesändrar i
strömriktningen i. Cirklarna
kring P rätvinkligt i
markerar den uppkomna effekten i formen av fältringar som expanderar inom
ljushastigheten c och som
utgår från P, alltid rätvinkligt i eftersom c och v inte växelverkar i fysiken (se ljusfrihetssatsen).
induktionen
och magnetismen
DEN LOKALT DOMINANTA GRAVITATIONEN (G)
och dess reglerande inverkan på ljushastigheten (c) tillsammans med det
elektriska fältets utbredning och återkoppling via c, bildar fasta och
fixa referenser för elektrisk fältstyrka i alla rymdpunkter
(P) i G. När en elektrisk laddning (Q) lägesändrar (i) relativt P,
ändras också (så småningom, fördröjt via c) de tidigare referensvärdena
omkring Q i G. Ändringarna i P i rörelseriktningen i bildar induktionen (induktion av lat. indu’cere,
leda, föra in; ref.
BKL). På grund av att c och v inte kopplar
i fysiken bildas dessutom magnetismen
rätvinkligt v (magnet av grek. li’tos magne’tes, eg. sten från
Magnesia; ref.
BKL).
Illustrationen tydliggör verkan av induktionen motsvarande mekanikens tröghet genom en handhållen stav med en (stor, tunn) plan skiva i änden som ligger på en vattenyta: Varje försök att ändra stavens vertikalläge resulterar i ett märkbart motstånd (induktionen) och därmed en följdverkan med ringar som sprids avtagande utåt, det vi kallar för magnetismen. Vattnets mekaniska tröghet motsvarar rymdens längdkompakthet [L=RT=µs].
ANALOGIN TILL INDUKTIONEN OCH
MAGNETISMEN kan då liknas vid effekten av en vattendroppe (mQv)
som träffar en lugn vattenyta (G) med resultat i en synbar rekyl (induktionen
Ð, studsen) med åtföljande ringar (magnetismen B) som sprids expanderande utåt
inom den G-lokala ljushastigheten (c). Se även från ljusets g-beroende.
Induktionen i P med hänsyn till lägesändringen ds i
strömledaren i bildas av bidragen från alla laddningar Q som
lägesändrar utmed samma riktning s. För att kunna formulera saken
matematiskt tvingas vi genomföra vissa idealiseringar som frånser ljusvägens
tidsfördröjande effekt i godtyckliga kurvaturer för s.
INDUKTIONENS MATEMATISKA FYSIK
visas i illustrativ syntes ovan; Den accelererade lägesändringen i strömvägen s
bildar i en rymdpunkt P från s på avståndet r en
induktionsspänning vars värde måste integreras med hänsyn till strömvägens
kurvatur och längd. Enklaste fallet antyds av den streckade helt raka, ändliga
strömvägen.
Magnetismen i P summeras rätvinkligt strömriktningen s på
bidragen från hela rymden med utgångspunkt från kortaste avståndet r till
laddningen utmed s. Även magnetmatematiken måste idealiseras av samma
skäl som för induktionsmatematiken. Dessa detaljer garanterar att induktionen
och magnetismen bildar det (kanske) i särklass mest komplicerade området av
hela den matematiska fysiken.
MAGNETISMENS MATEMATISKA FYSIK
visas i illustrativ syntes ovan; Ringbildningen utgår, precis som i
vattenfallet, från en centralpunkt på avståndet r från Q i
rörelseriktningen och summeras rätvinkligt r i P genom x via
integration. Även i detta fall har strömlinjens kurvatur och längd betydelse.
InduktionenOchMagnetismen
Utförligt förklarande
beskrivning
INDUKTIONEN OCH MAGNETISMEN
DEN ELEKTRISKA LADDNINGEN i formen av
den ideala sfäriska formen uppvisar ett potentialfält
U=k(Q/r) eller ett radiellt
utstrålande elektriskt fält (e-fältet). Dess grund är
masskroppens g-fält och den därmed sammanhängande divergensen och dess g-beroende. E-fältet kopplar
(uppdaterar) sin potentialbild till centralkroppen genom ljushastigheten (c).
Varje kropp bibehåller sitt g-fält, och därmed sitt e-fält, oberoende av
samverkan eller interferens med andra kroppar (superpositionsprincipen).
Potentialfältet
från Q avbildar i det omgivanda dominanta g-fältets referenspunkter (P)
fasta referenvärden i P UNDER dT för en viss MOMENTAN potentialbild. Vid
en viss tidpunkt råder alltså ett visst tillstånd i P. Varje ändring av
potentialbilden i P bildar genom »Newtons tredje lag»
en elektrisk induktionsverkan, detsamma som ett motstånd mot tillståndsförändring. Motståndet bildar en
elektrisk rymdspänning (U) som verkar i exakt samma riktning som Q
lägesändrar endast om ändringen är accelererad. Se mera utförligt i Genereringen
av rymdpotentialen i induktionen.
Med
lägesändringen av Q sammanhänger också alltid en magnetisk fältverkan.
Den magnetiska fältverkan bildas alltid rätvinkligt Q-ändringen. Den magnetiska
verkan gäller emellertid alltid oberoende av hur Q lägesändrar —
medan induktionen bara gäller i rörelseändringen, alltså under själva accelerationen.
Denna detalj är en ren följd av »Newtons
tredje lag» som helt bygger på accelerationen som grund för
fysikens olika fenomen. Se även i Ändringslagarna
om ej redan bekant.
Framställningen nedan ger en (successivt) större
detaljrikedom i beskrivningen av funktionssättet.
Induktionen och magnetismen — den matematiska fysiken
MATEMATISK FYSIK
Följande
enkla genomgång är helt avgörande och elementär för förståelsen av grunderna
inom induktionen och magnetismen. MEN DEN INGÅR tydligen INTE I DEN MODERNA
AKADEMINS LÄROSYSTEM.
Motsvarande
detaljer i den moderna akademins lärosystem har eftersökts men inte hittats.
Induktionen och
magnetismen forts. | Divergensen tillämpad på III:e ändringslagen ger grundbegreppen
för induktionen och magnetismen
uppkomsten
av
induktion
och magnetism
enligt relaterad
fysik
Induktionen och Magnetismen — fenomenens absolut
teoretiskt förklarande fundament
DIVERGENSEN I TREDJE
ÄNDRINGSLAGEN
Divergensbegreppet (elektricitetens fenomengrund) beskrivs och härleds utförligt i Ljusets fysik, om ej redan bekant.
Rymdinduktansen för vakuum, elektrofysikens allmänna grunder
DIVERGENSENS ABSOLUTA ACCELERATION a=c/dT bildar i följd av Newtons tredje lag ett rymdmotstånd (R0). Elektriska enheten för R är Volt/Ampere=W (Ohm). Enligt Newtons tredje lag (ansatsen i varje ändring uppväcker alltid en lika stor motkraft) inbegriper absolutaccelerationen a=c/dT ett motstånd (inertie), en divergensresistans R av rent principiell natur som motverkar inverkan från gravitationens absolutverkan och därmed definierar toppdivergensen c0. Tillsammans med toppdivergensen c0 bildar R0 en absolut minsta rymdkompakthet R0/c0.
Rymdkompaktheten R/c bildar grundvalen för induktionen och magnetismen.
µ = R/c .................. rymdkompaktheten, VS/AM
Rymdkompaktheten är minst R0/c0. Som också c verkar genom R i rymdpunktens utsträckning ds via en konstant hastighet c = ds(dT)–1, kan effekten av R och c tillsammans beskrivas genom substitutionen R/R=1 i c enligt c=(ds/dT)(R/R). Då gäller
elektriska konstanten
R · c = R · (ds/dT) ... elektriska konstanten, VM/AS ; även tecknad 1/ε,
se även kapacitiviteten i Syntes av magnetismen och induktionen
RdT = (R/c)ds
R/c = µ ................... rymdkompaktheten, minst R0/c0=µ0,
VS/AM
RdT = µds ............... rymdkompakthetens differentiella längdberoende (strömriktningen), VS/AM · M = VS/A
Med konstant c över hela intervallet s får vi en motsvarande rymdlängdskompakthet RT=µs. Med RT=L som den primära elektriska trögheten eller
induktansen
L = RT .................... induktansen (motsvarar massan i mekaniken), VS/A
ges rymdkompakthetens ekvivalent enligt
µ = L/s .................... rymdkompaktheten, VS/AM
µ (grek. mikro eller my) är den absolut minsta möjliga elektriska tröghet eller primära induktans varje elektrisk strömlinje kan och måste ha för att alls kunna arbeta och fungera i elektrofysiken.
Alla strömlinjer s som arbetar under divergensen c måste utgå från denna BASIC µ rymdPrimära induktans per meter µ=L/s=R/c. Alla. Undantag existerar inte.
Rymdlängdskompaktheten L=RT=µs har följande upplösning.
Inom induktionen är rymdkompaktheten µ samriktad med elektriska strömmens riktning s vilket ger
µs .......................... rymdinduktansen
Inom magnetismen är rymdkompaktheten µ tvärriktad (transversell) mot strömriktningen s vilket ger
µs .......................... rymdmagnetiseringen
De två
riktningsskilda olika aspekterna på Rymdlängdskompaktheten
L=RT=µs garanterar
således att
Se även i KAUSALSAMBANDET
där riktningsskillnaden mellan induktion och magnetism ytterligare understryks.
Induktionen och magnetismen forts.
ORSAKEN TILL VARFÖR INDUKTIONEN OCH MAGNETISMEN INTE
VÄXELVERKAR I FYSIKEN
Förklaringen till
de bägge skilda riktningarna i µs är speciellt enkel och elementär. Den är den följande — såvitt inte redan
bekant.
Eftersom Rc är begränsad till dT, saknar massa och alltså
refererar till en punkt, kan den inte främja eller agera i kinetiken. Dess
ekvivalent Rc=konstant=Rxcx
kan alltså inte konstrueras vektoriellt i några som helst fria former
tillsammans med vektorer som sammanhänger med kinetiken. Då alltså Rc
inte kan bidra med någon vektor i den riktning s som försöker påverka Rc,
återstår enda möjligheten att Rc kommer att svara tvärs s.
Med andra ord i den enda riktning där ansatsen till någon riktning för
dess egna komponenter saknar representation. Rc måste alltså reagera så
att den inte lämnar några komponenter till kinetiken (den riktning s i
vilken Rc förmodas kunna, men inte kan ändras) för att divergensens
verkan inte ska kollapsa på energilagen.
Följaktligen
tillhör influensen på Rc magnetismen (tvärs s) och ingenting
annat — aldrig induktionen (utmed s).
I den vidare utvecklingen
av sambanden leder Rc-formen till en motsvarande R/c-form
analogt med den nämnda rymdmagnetiseringen µs. Därmed separerar också
magnetismens specifika µs från induktionens specifika µs, enligt
nyssnämnda grund. Därmed är det klarlagt att magnetism och induktion
följdriktigt verkar i två från varandra helt skilda dimensioner: de växelverkar
aldrig. Det finns ingen fysikalisk förutsättning för det.
De två riktningsskilda, olika, aspekterna på Rymdlängdskompaktheten L=RT=µs
garanterar således att:
För att I RELATERAD FYSIK understryka denna viktiga och
avgörande skillnad benämns induktionsdelen som elektrodynamisk
induktion.
Den konventionella termen elektromagnetisk induktion
har absolut ingen som helst representation i relaterad fysik. Vi ska längre
fram studera hur denna detalj hänger ihop med den rent tekniska tillämpningen
och hur det ser ut i praktiken i jämförelsen mellan modern akademisk matematisk
fysik och den som ges av relaterad fysik.
I modern akademi tog man ett helt annat grepp på
induktionens och magnetismens begrepp då de visade sig i början på 1800-talet:
man hänger fortfarande induktionen som fysikaliskt fenomen på magnetismen —
därför att strömändringarna (induktionen) i vilket fall OCKSÅ sammanhänger med
en magnetisk effekt — och gör därmed ett FÖRENKLAT MATEMATICERAT PAKET
av hela komplexet sammanfattat i MAXWELLS EKVATIONER genom begreppet “vektorprodukt” — som också
uppfanns av modern akademi under 1800-talet.
Nedan följer i PREFIXxSIN en sammanställning som visar vad
TYPFORMEN går ut på i skillnaderna mellan modern akademi och relaterad fysik.
Detaljerna beskrivs i separata
artiklar, om ej redan bekant.
PÅ GRUND AV DE HÄR UPPMÄRKSAMMADE OLÄGENHETERNA I DEN MODERNA AKADEMINS LÄROSYSTEM ÄR DEN HÄR PRESENTATIONEN TILLÄGNAD EN OMFATTANDE EXEMPELREDOVISNING I KORSREFERENSER MELLAN MODERN AKADEMI OCH RELATERAD FYSIK SOM UTESLUTANDE, OCH ENDAST SÅ, VISAR ATT DEN MODERNA AKADEMINS FYSIKUPPFATTNING INGÅR I RELATERAD, FÖRKLARANDE, FYSIK SOM EN PRIMITIV UPPFATTNING. Domen i det avseendet faller på dig som läsare.
Se även i NOMENKLATUREN:
(Enbart) I Sverige har nomenklaturen för magnetismen ÄNDRATS FLERA GÅNGER —
fram och tillbaka. Begreppen avspeglar alldeles uppenbart varandras
(omväxlande) delar, och varje läsare håller säkert med den här författaren på
den punkten: det här är rena cirkusen. I relaterad fysik däremot, är begreppen exakt
relaterade och kan därför med hög precision jämföras med den moderna akademins
(kaotiska) fackuttryck i noggrann korsreferens. Se vidare från Nomenklaturen.
Jämför några
av resultaten
.................................................................. DETALJ
RELATERAD
FYSIK MODERN
AKADEMI DETALJ
B =
µ0s · I/A — samma4 grundläggande
magnetisk fältstyrka, förenklat, VS/M2
— ingår inte! expansionsintegralens
differentialform
dBP = µ0(I/4px)sinb·db —
ingår inte! expansionsintegralens
fullständiga differentialekvation i PREFIXxSIN
b
ò dBPx = µ0(I/4px) cosb — kan inte relatera magnetiska
expansionsintegralen i PREFIXxSIN
0
=
dBPs/dbs — samma4 variationen i
magnetiska linjeintegralens differentialekvation för strömvägens kurvatur
dBPs = µ0(I/4pr2) sinb ds —
samma* r-formens
differentialekvation av dBPs i PREFIXxCOS
BPs = –µ0(I/4px)(sinbL+
sinbR) — samma4 B i P på x
utanför rak ledare s, lösningen till ovanstående
* Biot-Savarts
lag, men genom helt annan tolkning
4 men genom helt annan tolkning
RELATERAD
FYSIK MODERN
AKADEMI DETALJ
µ0s =
L0 — kan inte relatera primära grundläggande
rymdinduktansen, VS/A
µL =
K(µ0+µc) — kan inte relatera totala
primära ledningsindukt. per meter, VS/AM
µLs = Lc — kan inte relatera totala primära induktansen,
VS/A
µL beror av kristallin struktur,
tvärsnitt, temperatur, täthet, magnituden i strömmens ändring och lokal
gravitation (c). µL bestämmer den ideala tidsabsoluta
verkan i en elektrisk ledare i respekt till varje strömändring di/dt.
û =
L(di/dt) — samma4 inducerad
spänning, allm. samb. (Kirchoffs
lagar), V
L =
Lc(di/dt)
................................................................ förenklat
beteckningssätt, V
dÐ =
L · A–1sinb · ds —
kan inte relatera Lc induktiv dipolfältstyrka i P,
fullständig grundform, V
dL =
dU(di/dt)–1
= Lc · (1/A)r
ds —
kan inte relatera Lc allmänna induktansen,
differentialekvation
LT =
Lc + LSCURVE —
kan inte relatera Lc totala ledningsinduktansen, VS/A
För rakledare och även rätvinklig ledare är LSCURVE=0.
RELATERAD
FYSIK MODERN
AKADEMI DETALJ
L =
µLn2 · A/h —
samma4 allmänna
ring-spole induktansen, VS/A
L = ûCOIL(di/dt)–1
=
d·n2·Ld /1M —
samma4 allmänna
ring-spole induktansen, VS/A
L =
–(µL/2p)s[ln(4s/d)
– 2s/d] (µ0/2p)s[ln(4s/d)
– 3/4] allm. självinduktionen på ytan av
rakledare
notera skillnaden mellan µL och µ0
4 men genom helt annan tolkning
KVANTITATIVT i praktisk teknisk fysik är skillnaden
obetydlig p.g.a. låga strömhastigheter, KVALITATIVT i TEORIN är
skillnaden fundamental
Notera µL och µ0.
Modern akademi blandar ihop magnetism (e0) med
induktion (µ0 — erinra föregående förenkling i magnetismens
matematiska fysik för anpassning till den tekniska fysiken) enligt (tätt
liggande ledare)
relaterad fysik
(L/4px)(1–0) = L (4px)–1 = Ð .................................................. induktion, V/M
µ0(I/4px)1 = µ0I (4px)–1 = B .................................................. magnetism, VS/M2
resultat
För
alla tekniska applikationer med tätt liggande ledare finns ingen möjlighet att
avslöja något fel genom mätning
—
om man inte kan skilja på induktion och magnetism.
För att
understryka skillnaden mellan
induktionen och magnetismen benämns induktionsdelen I
RELATERAD FYSIK som elektrodynamisk induktion.
Den
konventionella termen elektromagnetisk induktion har absolut ingen som
helst representation i relaterad fysik.
Dessa detaljer granskas YTTERLIGARE noga till EXAKT
PRECIS JÄMFÖRELSE MED RESULTATEN FRÅN RELATERAD FYSIK i särskilt avsnitt.
Innan vi kommer dit måste vi EMELLERTID först ha
EXPERIMENTELLA BEVIS för ovanstående rebelliska påstående.
Se särskild artikel från PARALLELLEXPERIMENTEN.
För den fortsatta
beskrivningens sammanhang förutsätter vi att läsaren är bekant med
redovisningen av resultaten i parallellexperimenten.
Vi studerar resultatet:
InduktionenOchMagnetismen
I
anledning av resultaten från parallellexperimenten:
U = Bs · d(d)/dT = B(dF/dT)
..................................... Faradays
lag gäller TYDLIGEN endast elektro-mekanisk induktion
DET FINNS således INGEN »ELEKTROMAGNETISK
INDUKTION»
ingen
emInduktion
SPECIELLT MED REFERENS TILL EXEMPEL 2 I TRE JÄMFÖRANDE EXEMPEL OCH SOM VISAR
DEN PRAKTISKA/TEORETISKA GRUNDEN:
Notera den exakta innebörden av den elektroMEKANISKA induktionen U = dF/dT (visuellt exempel: strängarna på en elektrisk gitarr):
Den inducerade spänningen är tidsändringen OCH INGET ANNAT för den fixa ledarens kurvatur (s) skärande det
fixa B-fältet;
A/T =
s · d/T
U
= Bs · d(d)/dT = B(dF/dT)
B och s (eller B och d) måste vara fixa i enlighet med den fysiska referensen som följaktligen OCKSÅ modern akademi våldför sig på
— (Se FUNTOP Fundamental Theorem of Physics, fysikens 2:a
princip som modern akademi, tydligen genomgående, våldför sig på):
en ändring kan inte betjäna en mätning utom från ett tillstånd av jämvikt eller likformighet
— FUNTOP: Fysikens lagar gäller FÖR system. Inte i system. »Inertialsystem» existerar inte i fysiken ENLIGT
RELATERAD FYSIK.
Genom att kontinuerligt ändra B, ändras också hela
referensen kontinuerligt (vilket
skulle överflytta referensen till ”B” istället för den lokala g-dominansens
laboratorierum: Q-ändringen):
Den inducerade spänningen i g-lokalen kommer följaktligen INTE att bero av B utan av en ren elektrisk sekundär induktion
— VARS FASTA REFERENS ÄR
DET OMGIVANDE RUMMETS FIXA G-RELATERADE RYMDPUNKTER.
I BA=F har (den sekundära) induktionen ingen koppling eftersom
Praktiskt: se parallellexperimenten. Teoretiskt: se divergensen i tredje
ändringslagen. Jämförelse mellan MODERN AKADEMI och RELATERAD FYSIK: se tre jämförande
exempel.
induktion och magnetism inte växelverkar. Relaterad fysik.
DÄRFÖR gäller Faradays Lag (U = dF/dT) enbart
elektromekanisk induktion: mobil ledare som rör sig i fixt B-fält (typ
strängarna på en elgitarr).
DET FINNS INGEN »ELEKTROMAGNETISK INDUKTION»
Se
jämförande exakta exempel mellan etablerad vetenskap och relaterad fysik i tre exakta exempel.
Det är alltså INTE magnetismen som förorsakar inducerade strömmar mellan olika ledarkroppar.
Det som förorsakar inducerade strömmar mellan olika ledarkroppar
är en primär laddningskropp som lägesändrar accelererat relativt det g-fält som
probar den inducerade spänningen: induktionen sker i samma riktning som den
primära lägesändringen. Magnetismen har inte ett spår med det att göra. Helt
rent. Se parallellexperimenten.
Men
den ALGEBRAISKA formen för magnetismen som orsak LIGGER JÄVLIGT NÄRA :
relaterad
fysik:
KVANTITATIVT i praktisk teknisk fysik är skillnaden obetydlig p.g.a. låga strömhastigheter, KVALITATIVT i TEORIN är skillnaden fundamental
Notera µL och µ0.
Modern akademi blandar ihop magnetism (e0) med induktion (µ0 — erinra föregående
förenkling i magnetismens matematiska fysik för anpassning till den tekniska
fysiken) enligt (tätt liggande ledare)
(L/4px)(1–0) = L (4px)–1 = Ð .................................................. induktion, V/M
µ0(I/4px)1 = µ0I
(4px)–1
= B
.................................................. magnetism, VS/M2
För alla tekniska applikationer med tätt liggande ledare finns
ALLTSÅ ingen möjlighet att avslöja något fel genom mätning — om man inte kan
skilja på induktion och magnetism.
ELEKTROMOTORISKA
INDUKTIONENS BEGREPP
För att
understryka skillnaden mellan
induktionen och magnetismen benämns induktionsdelen I
RELATERAD FYSIK som elektrodynamisk* induktion.
Den
konventionella termen elektromagnetisk induktion har absolut ingen som
helst representation i relaterad fysik.
I stället för benämningen elektrodynamisk
(induktion) är benämningen elektromotorisk egentligen att föredra (mera förtydligande) — eftersom också den elektromekaniska induktionen är av typen
elektrodynamisk.
Se även jämförande exempel mellan RELATERAD FYSIK och MODERN AKADEMI.
referens
till induktionen och magnetismen
»InduktionsMagnetismen»
Med det elementära PREFIXxSIN
definierar relaterad fysik till jämförelse för raka ledare
ÐP
= (L/4px)(1–cosb) .......... V/M
induktiva
dipolfältstyrkans integral, raka ledare
med L = Lc(di/dt) i Volt och
BP
= –µ0(I/4px)sinb .............. VS/M2 magnetiska fältstyrkans linjeintegral, raka
ledare
Tätt intill ledaren
(modern tekisk standard) finner vi genom relaterad fysik
(L/4px)(1–0) = L (4px)–1 = Ð .... induktion, V/M, L = Lc(di/dt) V
µ0(I/4px)1 = µ0I (4px)–1 = B .... magnetism,
VS/M2
För Lc=(R0/c0+R’/c0)s= (µ0+µc)s=µLs se även
SUMMERING AV PRIMÄRINDUKTANSEN;
Se även den matematiska beskrivningen av termerna Rcµe i
Jämför de upp-och-nervända,
redan etablerade termbegreppen, sådana de förklaras i detalj enligt relaterad
fysik:
e0 elektriska
konstanten arbetar
på magnetismen rätvinkligt Q-rörelsen v
µ0 magnetiska konstanten arbetar på induktionen rätt på i Q-rörelsen v
Om man inte kan skilja mellan magnetism (e0, epsilon) och induktion (µ0, mikro eller my), kommer dessa samband med ofelbar precision att utföra sina egna uppvisningar — och alla typer av vimsiga begrepp om magnetism kommer att framträda ur ”matematikens lagar” som till exempel i [HOP 4—12 sp2n] ”magnetisk induktion” och liknande, men det exemplet kräver en veritabel avhandling för att utredas på en läsbar och begriplig nivå då dess språk använder högskolematematikens begrepp, och dessa används inte i den här framställningen. Se även motsvarande beskrivning i UPPDAGANDET.
SAMMANFATTNING — induktionen och magnetismen
·
ALLA TROR men misstar sig på ATT något sådant som
ELEKTROMAGNETISK INDUKTION existerar;
·
Man TROR att det är variationerna i ett yttre B-fält på en Fix
Ledare (FL) som skapar FL-strömmarna — DÄRFÖR att FL-strömmar bildas om FL
ändras i fixt B-fält.
·
Alla tror att den ömsesidigheten gäller — den här författaren
inkluderat
ända fram till tiden (1994) för parallellexperimenten (efter många, många misslyckade försök att härleda magnetismen).
Alla faktaböcker och skolböcker beskriver det så.
Men det är, tydligen, fel — i kraft av parallellexperimentet
samt den galant sammanhängande teorin (se
även vidare nedan).
B-fältet har ingen sådan koppling.
Det finns ingenting sådant.
Elektriska
laddningar i vila försätts ALDRIG i rörelse av magnetismen, vare sig denna är
fix eller variabel eller på andra sätt. Elektriska laddningar i vila ändras
endast av induktionen, och den växelverkar INTE med magnetismen — helt i
enlighet med resultaten från parallellexperimenten.
PÅ GRUND AV DE HÄR UPPMÄRKSAMMADE
OLÄGENHETERNA I DEN MODERNA AKADEMINS LÄROSYSTEM ÄR DEN HÄR PRESENTATIONEN
TILLÄGNAD EN OMFATTANDE EXEMPELREDOVISNING I KORSREFERENSER MELLAN MODERN AKADEMI
OCH RELATERAD FYSIK SOM UTESLUTANDE, OCH ENDAST SÅ, VISAR ATT DEN MODERNA
AKADEMINS FYSIKUPPFATTNING INGÅR I RELATERAD, FÖRKLARANDE, FYSIK SOM EN
PRIMITIV UPPFATTNING. Domen i det avseendet faller på dig som läsare.
Att
elektriska laddningar som IDEALT befinner sig i VILA skulle rubbas det allra
minsta på grund av magnetismen är alltså ett påstående som kan klassificeras
helt säkert med referens till parallellexperimenten
sålunda:
Finns inte en fysikalisk chans.
Inte i teorin.
Inte i praktiken.
De två riktningsskilda, olika, aspekterna på Rymdlängdskompaktheten L=RT=µs
garanterar att magnetism och induktion
aldrig växelverkar
MaxwellsREGEL:
SammanfattningINDmag
Diskussion, kort:
— Men vad då, modern
akademi, det här är ju trivialt;
— Du har ju själv ställt upp
»grundreglerna» genom MAXWELLS REGEL och BORDE på den vägen redan ha förstått
principen:
Maxwells Regel
Klargörande utvidgad
beskrivning 27Sep2024 — med Rättelse från originalförfattningen Maj2008
Se även i Citatblock EMI — associerade
elektromagnetiska detaljer i etablerad litteratur
Huvudtexten från
Maj2008 är fortfarande bevarad och baserad på teckensnittet Symbol för typen pi
och andra,
frånsett tillägget
nedan med pilsymboler här i Unicode
Föregående författning från Maj2008
innehöll inga direkta citat för “Maxwells regel”, enbart en översiktlig (inte
helt uttömmande, förtydligat nedan) beskrivning.
Här ges hela citatdelen från BKL1924 — med tillagda utförliga illustrationer
som relaterar de redan väl kända basbegreppen från skolboksfysiken och andra (Högerhandsregeln
— också benämnd i Engelsk litteratur “Maxwell’s
screw rule”). BKL texten är för övrigt den enda (Sep2024) upphittade elektromagnetiska
beskrivning som (numera) finns på termen Maxwells regel. Termen “Maxwell’s rule”
finns visserligen omnämnd i den engelska litteraturen. Men då i ett helt annat
avseende (byggnadstekniska detaljer). Wikipedia har f.ö. ingen artikel “Maxwell’s
rule”.
MaxwellsRegelExplain: MR
Med avtagande ström i↑
i den fasta spolen (CA) och den mittre mobila
spolen (CP) placerad till vänster (orienterad nedåt-inåt vinkelrätt CA), induceras i den en medriktad ström (i↑)
— etablerad litteratur har ingen här känd förklaring till varför. Med
den mobila spolen CP placerad till
höger, induceras i den en ström med samma riktning som i den fasta spolens
vänstra skänkel (i↑). Följaktligen med den mobila spolen i mitten
bör ingen ström alls induceras i den — trots att full magnetisk effekt
existerar där. Då, i konsekvens — och helt trivialt — borde den
inducerade strömmen bero på något ANNAT än magnetismen (Citatblock EMI).
— Förklaring? I det
ElektroMekaniska fallet, med mobilen (CP) i mitten och som oscillerar (som en
vibrerande sträng: »elgitarr»), är situationen en helt annan: en ström
induceras verkligen i CP.
Maxwells regel
MAXWELLS REGEL — går generellt ut på att
en given avtagande ström (vänster ovan) genererar en ström motsatt riktad den givna medan en växande ström (höger ovan) genererar en ström medriktad den givna — ref. BONNIERS KONVERSATIONSLEXIKON V 1924 sp1352 Induktion, citatdelen nedan.
— OLIKA KOMBINATIONER med begreppen växande/avtagande kontra fix/mobil (sekundär S) ledare i ett givet (primärt P) magnetiskt fält, ”komplicerar” bilden ytterligare. Ovan visas endast huvuddelen. Komplexet kräver (så) en förhoppningsvis mera uttömmande förklarande illustrerad (och experimentellt relaterat mätande) utläggning.
— Här i UniversumsHistoria genomfördes de första mätningarna i PARALLELLEXPERIMENTEN Från 1994.
Motsvarande klargörande experiment på raka strömledare i etablerad litteratur har eftersökts men inte (ännu) upphittats.
” Om en elektrisk ledare i form av en sluten strömkrets befinner sig i ett magnetiskt fält och antalet magnetiska kraftlinjer, som skära den av ledaren omslutna ytan, förändras, uppstår (induceras) i strömkretsen en elektrisk spänning, proportionell mot förändringen per sek. av antalet omslutna kraftlinjer. Denna spänning åstadkommer en elektrisk ström, induktionsström l. sekundärström, som varar under den tid, förändringen försiggår. Bildar ledaren ingen sluten strömkrets, uppstår endast en potentialskillnad mellan ledarens ändar. Fenomenet kallas I. Magnetfältet kan framkallas genom en magnet l. genom en annan strömkrets, som genomlöpes av en elektrisk ström, inducerande, primär- l. huvudström. Nämnda förändringar uppstå, om magneten l. strömkretsen förflyttas l. om primärströmmen slutes, brytes, förstärkes l. försvagas.”,
;
author’s text interpretation Sep2024 — ”.. i
kraftlinjernas riktning ..”
;
” Induktionsströmmens riktning framgår a) av Maxwells regel: ökas antalet skärande kraftlinjer, går induktionsströmmens riktning motsols, om strömkretsen betraktas i kraftlinjernas riktning, minskas antalet, går strömmen medsols, b) av höger hand-regeln .. , c) av Lenz’ lag: induktionsströmmens riktning är sådan, att ledarens förflyttning motverkas av elektromagnetiska krafter .. Det mekaniska arbete, som fordras för att övervinna dessa krafter, omvandlas genom I. till elektrisk energi, induktionsström.”.
BKL V1924.sp.1352 — Induktio’n not illustrated
Hur är det — då — alltså?
— Hur innefattas (då) dessa detaljer
i en sammanhängande teori om magnetism och induktion?
Relaterad fysik och matematik ger svaret genom en teori som tydligen
aldrig imponerat på modern akademi.
— Exemplifierat och direkt konkret i
detaljer: se EXPANSIONSINTEGRALEN.
MOTSÄTTNINGARNA EXPONERAS
MERA I DETALJ — den etablerade litteraturen innehåller en bristande förklaring.
IoMimplikationen: MRE
Renodlat
IoM-implikationen
DEN KLASSISKA ÖMSESIDIGA FÖRMODAN MELLAN INDUKTION
OCH MAGNETISM
Om en sekundär (passiv) ledare (CP)
förs med hastigheten v skärande B-fältet från en stationär fast aktiv
strömledare (CA), produceras en spänning i CP proportionell mot v (magnituderna
i v förutsatt mycket mindre än c). Situationen är bekant för alla (lekmän)
som spelar elektrisk gitarr. Vi kan kalla fenomenet för elektro-mekanisk
induktion.
Vi (alla,
uteslutande alla, från början även den här författaren) skulle FÖRMODA att samma effekt skulle visa
sig med ett varierande B-fält från CA — med bägge ledarna CP och CA
fasta: Om B-fältet, passerande över CP, ändras av en ström i CA, kan också en
spänning U i CP observeras. Vi skulle, alltså, dra slutsatsen att bildningen av
U skulle förorsakas av det varierande B-fältet från CA. Och vi skulle då
kalla fenomenet elektro-magnetisk induktion.
Så är det också — vad vi vet — man har resonerat genom
den moderna vetenskapshistorien.
Men ENBART enligt
det helt enkla resultaten från den ovan illustrerade CA-CP
spolanordningen enligt Maxwells regel, är denna förmodan INTE
fallet — faktiskt. Med den
passiva CP-mobilen i mitten och huvudaktiva spolen CA som producerar en växande
eller avtagande ström, finns i vilket fall ingen inducerad spänning (U=Ri)
alls att observera i CP— trots att full magnetisk effekt kan uppmätas
där (till exempel genom ett Hallelement
¦ Mätningen
1994). Det är den ovan antydda helt triviala konsekvensen
av att CP erhåller inducerad spänning i motsatta riktningar beroende på
placering till vänster eller till höger om mittlinjen. I mittlinjen tar de
motriktade bidragen ut varandra. Men därmed är OCKSÅ (trivialt, men korrekt
logiskt) den underförstådda, förmodade (Citatblock EMI), idén om »ömsesidig induktion» motsagd. Den
håller inte. Teorin i etablerade kvarter är uppenbart korrumperad.
Klargörande krävs.
Parallellexperimenten (från 1994) var ägnade att just studera dessa
detaljer noggrant, sedan det (efter många misslyckade försök) stod klart att
ingen annan möjlighet fanns att härleda magnetismens elementära fysik. Som
redan påpekats i slutsats från den ovan (triviala) illustrerade Maxwells
regel, men här i en mera avancerad tappning, kunde också
inducerade spänningar observeras via varierande strömmar utan någon närvaro av
magnetism. Så väl som omvändningen. Full magnetisk effekt genom varierande
strömmar (150 000 A/S) observerades — utan någon som helst observerbar
inducerad spänning. Därmed var saken klar.
Induktionen och magnetismen
ALLMÄNNA SAMBAND
Allmänna samband i magnetism och induktion I RELATERAD FYSIK enligt den tekniska fysikens tillämpningar
— sambanden förutsätter att laddningshastigheten v << c
Se även relaterad fysik kontra
modern akademi
NÄRVERKAN OCH FJÄRRVERKAN, PRIMÄRA OCH SEKUNDÄRA
Både induktionen och
magnetismen uppvisar en nära [eng. near,
Q till insidan] och en fjärran [eng. far, Q till utsidan] verkan. För att särskilja komplexen är
induktionen i denna presentation indelad i en primär och en sekundär
del medan magnetismen har bevarat termoinologin med närverkan och fjärrverkan.
Både induktionen och magnetismen måste högeligen idealiseras i aspekten på
ljushastighetens fördröjande verkan för att alls kunna få fram en hanterbar
matematisk fysik.
PÅ GRUND AV DE HÄR UPPMÄRKSAMMADE
OLÄGENHETERNA I DEN MODERNA AKADEMINS LÄROSYSTEM ÄR DEN HÄR PRESENTATIONEN
TILLÄGNAD EN OMFATTANDE EXEMPELREDOVISNING I KORSREFERENSER MELLAN MODERN
AKADEMI OCH RELATERAD FYSIK SOM UTESLUTANDE, OCH ENDAST SÅ, VISAR ATT DEN
MODERNA AKADEMINS FYSIKUPPFATTNING INGÅR I RELATERAD, FÖRKLARANDE, FYSIK SOM EN
PRIMITIV UPPFATTNING. Domen i det avseendet faller på dig som läsare.
Särskilda delar I KORSREFERENS anställer MODERN AKADEMI till
jämförelse med RELATERAD FYSIK för klargörande, exakt beskrivning.
Se Tre exakta exempel.
Deras matematik ansluter generellt till nedanstående.
Sambanden beskrivs i härledningar i särskilda avsnitt
MAGNETISMEN — allmänna samband i PREFIXxSIN
1.
generering av magnetiska fält
närverkan
BSURFACE =
µ0I/2pr0 ......................... fältstyrkan på ledarens yta
H = I/2pr0 ............................. magnetiserande kraften (eng. magnetizing
force), A/M
BSURFACE = µ0H ................................ magnetiska fältstyrkan, VS/M2
B
= –µ0/2p · r · (I0/r02) .............................. magnetiska fältstyrkan innaför ytan på en
ledare med cirkulärt tvärsnitt, VS/M2
B
= –µ0/2p · (r
– rin) · (I0/[r0–rin]2) ......... samma
som ovan men med ihålig ledare, r >
rin , VS/M2
µ0
................................................................ 1,25662 t6 VS/AM
fjärrverkan
BPs
= –µ0(I/4px)(sinbL+
sinbR) ........... fältstyrkan i P utanför rakledare, 1Tesla=1VS/M2
B = µ0(I/2r) ....................................... fältstyrkan i centrum av en ring med
radien r, VS/M2
2.
växelverkan mellan magnetiska fält
F = BQv ......... magnetiska
kraftlagen ... kraften på en fritt rörlig laddning med
hastigheten v som badar i ett omgivande B-fält
F = BIl ............................................... kraften på en ledare med längden l som
håller strömmen I som badar i B
U = Bvs .............................................. inducerad spänning i en fritt rörlig ledare
med längden s (godtycklig kurvatur) med hastigheten v som badar i B
U =
F/T
....................................................... inducerad spänning i ledaren s som sveper
över distansen d under tiden T badande i B, U=Bsd/T=BA/T=F/T
U =
dF/dT
................................................... allmänna elektromekaniska induktionslagen
F = BA
........................................................ magnetiska ytstyrkan, VS
Sambanden beskrivs i härledningar i särskilda avsnitt
INDUKTIONEN — allmänna samband
allmänt
L(di/dt)
= û ........................ inducerad spänning, allmänna universella induktionslagen, V
primärinduktionen
Primärinduktionen berör endast en ledares utsträckning (s) utan hänsyn till dess kurvatur men med hänsyn till ledarens samtliga materialkonstanter och därmed i referens till ledarens specifika induktans (Lc).
PRIMÄRINDUKTANSEN I SAMMANFATTNING — Se
även mera utförligt i INDUKTIONSBEGREPPET
I RELATERAD FYSIK
µ0
....................................... 1,25662
t6 VS/AM, fria rymdens primärinduktans per meter
s
......................................... ledarens längd, M, oberoende av kurvatur
µc ....................................... ledarens primärinduktans per meter,
VS/AM, beror på material, tvärsnittet och uppförandet från den relativa laddningsmobiliteten
i ledaren och laddningarnas relativa bindning till materialets struktur vilket
framtvingar ett di/dt-beroende av sammansatt typ, för fri rymd är denna faktor
noll då den fria rymden inte innehåller någon laddning
K ....................................... massändringsfaktor för den resistiva
delen i ledarens genomsnittsladdning, beror på laddningarna i ledaren och deras
relativa bindning till materiestrukturen (induktansens intensitet), lägst 1
(gäller för fri rymd), ingen högsta gräns (uppskattat 2,6 för
koppar vid
20°C)
µL = K(µ0+µc) .................. totala primära ledningsinduktansen per meter, VS/AM
Lc = µLs ............................. totala ledningsprimära induktansen, VS/A
Ovanstående härleds utförligt i separat
dokument. Se utförligt i INDUKTIONSBEGREPPET
I RELATERAD FYSIK.
sekundärinduktionen
Sekundärinduktionen berör verkan av strömändringar från en
primär ledare till rymden utanför ledarens eget ledningsrum (jämför
radiovågor med sändare-mottagare).
sekundära
ledaren
primära
ledaren
U = (L/2p) [ln tan(b/2) +
1/tanb] ......................... V
inducerad
spänning i rak sekundärledare parallell med primärledaren via dellängden s med
x/s=tanb
L
........................................................................................ Lc(di/dt)
OBSERVERA ATT PRIMÄRINDUKTANSEN Lc FÖR s
MÅSTE VARA KÄND.
Materialet i sekundärledaren är fullkomligt egalt.
ringen
ûRING
= LK = L · (di/dt)
· K
..................................... ringens
induktion
K
................................................................................ numerisk koefficient
Att beräkna K för ringen är en (fruktansvärt)
komplicerad matematisk uppgift
K beror på ringens dimensioner (ringdiametern och dess
ringkropp) och den aktuella induktionsvinkeln (normalt 360° för hela varvet).
K blir en högt driven sammansatt koefficient som kräver en helt egen författningsvolym
[ref. CD Kraftlagen 1999 XII,
Induktansen.wps 1999XI20].
I strikt mätteknisk
synvinkel finns ingen möjlighet att skilja den sekundära induktionen från den primära induktansen i
ringen. Med den mera preciserade primärinduktansen Lc=µLs
för L där s=2pr, r
ringens medelradie, ges EMELLERTID den allmänna ringinduktionen
ûRING
= pµL2r · (di/dt)K ............................ allmänna ringinduktionen, V
Med förenklat 2r=d som diametern med Ld
· 1M–1=pKµL
ges det enklare
ûRING
= d·Ld (di/dt)/1M
............................... allmänna
ringinduktionen, V
Begreppen
som grundlägger induktionen och magnetismen beskrivs ingående från startInduktionen och magnetismen —
med löpande, jämförande exempel i modern akademi.
SNABBGENOMGÅNG AV
INDUKTIONENS
OCH MAGNETISMENS MATEMATISKA FYSIK
ENLIGT RELATERAD FYSIK
Både induktionen och magnetismen uppvisar en nära [Q till insidan] och en fjärran [Q till utsidan] verkan. För att särskilja komplexen är induktionen i denna presentation indelad i en primär och en sekundär del medan magnetismen har bevarat termoinologin med närverkan och fjärrverkan. Både induktionen och magnetismen måste högeligen idealiseras i aspekten på ljushastighetens fördröjande verkan för att alls kunna få fram en hanterbar matematisk fysik.
MAGNETISMEN
Magnetismens matematik beskrivs särskilt utförligt från MAGNETISMEN.
Inom induktionen är rymdkompaktheten µ0 alltid närvarande. Inom magnetismen aldrig.
Magnetismens uppkomst förklaras istället från den elektriska konstanten e0–1=R0c0=Rmaxç0 genom kausalsambandet baserat på reduktionen ç=c–v.
Se vidare utförligt från KAUSALSAMBANDET.
INDUKTIONEN
INDUKTIONENS GRUNDMATEMATIK
Induktionen i elektrofysiken motsvarar exakt trögheten i mekaniken.
Den Primära induktionen berör strömändringar inuti elektriska ledare.
Den primära induktionen beror INTE av ledarens kurvatur.
Idealt utgår den primära induktionsverkan från vilken som helst homogena strömlinje med längden s
— oberoende av dess kurvatur genom den minsta möjliga rena laddningsfria primära rymdinduktansen,
µ0s = L0 ................................................ primära rymdinduktansen, VS/A
Se den matematiska induktionsfysikens grunder i inledningen från Uppkomsten av induktionen och magnetismen, om ej redan bekant.
Denna grundform är en egenskap genom vilken elektriciteten utbreder sig i tomma rymden genom divergensen (c) från laddningsmassan m via gravitationens ljusreglerande verkan (se från divergensens g-beroende).
Den primära rymdinduktansen är samma som den minsta möjliga elektriska tröghet varje elektrisk flödeslinje kan och måste ha.
Varje strömlinje (s) får sin egen specifika och medelmässiga primära induktans per meter (längdinduktansen)
µL = K(µ0+µc) .................. totala primära ledningsinduktansen per meter, VS/AM
µLs = Lc ................................................. totala primära ledningsinduktansen, VS/A
µL beror på kristallin struktur, tvärsnitt, temperatur, täthet, magnituden i strömändringar och lokal gravitation (c).
Se även PRIMÄRINDUKTANSEN I SAMMANFATTNING.
µL bestämmer den ideala tidsabsoluta verkan i en ledare i respekt till varje strömändring di/dt.
I kvantiteter uttrycker
induktansen (generellt betecknad L)
L = Rt = ûi–1t ;
Li = ût ;
L(di/dt) = û ........................ inducerad spänning, allmänna universella
induktionslagen, V
en resistiv varaktighet, ett (tillfälligt) tillstånd av motverkan (eller medverkan) i produkten av motstånd R=û/i (û, u-flex) och tid t.
Varje specifik strömväg (eg., byggnaden som strömmen dras igenom) får totalt sett sin egen specifika induktans beroende på strömvägens materiella egenskaper (elektricitetens principiella avskärmande, laddningarnas mobilitet, etc.).
BETYDELSE:
Varje momentant (tillfälligt, idealt under nolltid) uppmätt spänningsfall û mellan två punkter i ett godtycklig elektrisk ledningssystem med försumbar resistans, har den totala induktansen
L = û(di/dt)–1. Konstant strömstyrka betyder û=0.
Den Sekundära induktionen
Medan primärinduktionen ingriper (tar) direkt i Q-kroppen som följd av dess lägesändring, vilar den sekundära induktionen på det elektriska fältets utvidgning som följd av divergensen c. Den sekundära induktionen återfaller på en motsvarande men fördröjd ändring i den omgivande rymden av individuella fältpunkter från varje laddning.
Den
sekundära induktionen ges med andra ord ur Q-rörelsen medan
primärinduktionen ges ur divergensen.
Som den senare grundlägger den förra, bildar bägge parter en total induktans i varje sluten elektrisk krets såvitt något annat än en rak eller en rätvinklad strömlinje (Se vidare omnämnande nedan).
För att relatera en sekundär induktion i vilken som helst g-bestämd rymdpunkt P, ser vi uppkomsten av en separat (sekundär) induktiv resistans R’ i strömriktningen och skild från den fria rymdens resistans R0 vilket innebär att R’ lämnar R0 orörd. Induktionseffekten totalt har ingen inverkan på den lokala divergensen (c) vilket betyder att den elektriska konstanten bevaras.
R’ uppkommer genom varje möjlig strömändring, eller som vi säger, genom strömderivatan di/dt.
Komprimerad beskrivning — sekundärinduktionens grundmatematik
Energi över laddning betyder potential (E/Q=U). Dess mekaniska motsvarighet är den uppvägande kvadrathastigheten som definierar g-skalet eller den sfäriska ekvivpotentialytan (w2=Gm2/r). Potentialens differential i ett sfäriskt Q-system betyder för varje r den elektriska »divergensflashen (a=c/dT)» eller den elektriska potentialen vid ändpunkten på r från Q-massans centrum enligt
dE/Q = dU = Rc · (dQ/A) · r ............ potentialen, sfäriskt Q-system, V
Kraft över laddning motsvarar centrifugalaccelerationens konstant i g-skalet i mekaniken (a=Gm2/r2=F/m). I elektrofysiken är motsvarande benämning (se även elektromekanikens grundbegrepp) elektrisk fältstyrka enligt
dF/Q = dX = Rc · (dQ/A) .................. statisk fältstyrka, sfäriskt Q-system, V/M
Elektriska fältstyrkans frihetssats. Elektrisk fältstyrka är elektrisk potential dragen över en ändlig distans (X=U/s). Fältstyrkan visar sig alltså först när en mekanisk rörelse hos Q aktualiseras. Men i det elementära statiska Q-systemet finns ingen sådan, mekanisk, rörelse närvarande; det elementära statiska Q-systemet besitter alltså heller ingen elektrisk fältstyrka. Den elektriska fältstyrkans form X=U/r uttrycker MED ANDRA ORD en statisk skalegenskap som katalyserar, uppväcker, en bestämd X först genom en påtriggande Q-rörelse utmed en mekanisk väg s som sammanflyter med den statiska skalflashen X=dU/ds. Den centrala aspekten i en sådan ansats till en Q-rörelse är den momentana hastigheten v i den aktuella Q-accelerationen dv/dT. Som denna acceleration inte har någon koppling till divergensen c, påverkar den heller inte R. Effekten som genereras i en fix rymdpunkt P under Q-accelerationen bildar därmed i P en separat induktionsresistans R’,
dF/Q = dX = R’v · (dQ/A) ................ induktiv fältstyrka i P, sfäriskt Q-system, V/M
R’
blir alltså aktiv bara när Q accelererar.
Eller, med samma innebörd: när någon strömderivata di/dt visar sig skild från noll.
Uppkomsten av induktionsresistansen R’ kommer att vara en del av den primära ledningsinduktansen (Lc) eftersom det är primärströmmen som bär ansvaret för sekundärinduktionens kvalitativa effekt, helt vid sidan av andra möjliga rymdegenskaper.
PÅ VISS SÄTT betydelsefullt: vi tvingas använda (omfattande) generaliseringar och
idealiseringar i induktionsmatematiken
§:
Den förenklade induktionsmatematiken. Den ordinära divergensresistansen (R) i
divergensfenomenet är rymdberoende (beror av rymdens egenskap).
Sekundärinduktionens induktionsmotstånd (R’) är inte det.
Sekundärinduktionens induktionsmotstånd uppstår, och försvinner, med
variationerna i i. Därmed associerar R’ en egenskap med den primära
induktionsströmmen i, dvs., med primärledaren — där R innefattas
av den primära induktionens matematiska fysik enligt föregående.
Sekundärinduktionen underförstår, eller förutsätter därmed, en total,
fullständig -homogenitet över hela det induktiva verkansrummet. Här finns
alltså ytterligare detaljer som komplicerar den matematiska formuleringen av
induktionsfysikens exakta dynamik och som tvingar oss att använda (omfattande)
generaliseringar och idealiseringar.
§.
Utvecklingarna ger då med v=ds/dt fortsättningen
dX = R’(ds/dt) · (diT/A) ......... induktiv fältstyrka i P, sfäriskt Q-system
= R’T(di/dt) · (1/A) ds
= Lc(di/dt) · (1/A)
ds = L · (1/A) ds, L
Greekiskans Lambda
(L), V
dÐ = L · A–1 · ds .................... induktiva dipolfältstyrkan i P, V/M
dU = L · A–1r · ds .................. induktiva dipolspänningen i P, V
För att särskilja den vanliga elektriska fältstyrkan (X) från den speciella induktiva dipolfältstyrkan, är den senare i denna presentation representerad av symbolen Ð (Dipol-Elektrisk fältstyrka, Alt+0208). Från Newtons tredje lag följer att en ökning i i uppväcker Ð motriktad i. Avtagande i betyder att Ð är samriktad med primärströmmen. Dessa enkla flödesbegrepp kallas också konventionellt stundom för Maxwells Regel.
Ð avbildar en spänningskälla som uppkommer i sin mest elementära form i endast en specifik rymdpunkt P i det lokalt dominanta g-systemets mätande referens: P uppvisar inget område, ingen domän, ingen utsträckning, noll. Termen dipol används (här) därför att Ð-källan har (eller kan förstås uppvisa) en distinkt spänningspolaritet som endast överflyttas på P.
Med vinkeln b mellan linjen Q-centrum till P och s-linjens förlängning (i), får sambanden i PREFIXxSIN formen
dÐ = L · A–1sinb · ds ................ induktiv dipolfältstyrka i P, fullständig grundform
Den praktiska formen för Ð beror både på kurvaturen för den primärt genererande och den sekundärt mottagande ledaren. För att få en användbar slutform för Ð måste vi alltså genomföra ett antal integrationer över angivna intervall.
Med laddningen som en ideal sfärisk yta (A=4pr2) och föregående förenkling L=L(di/dt) ges den mera fullständiga formen
dÐ = L(di/dt)(1/4pr2)sinb · ds ...... V/M, praktiska induktiva dipolfältstyrkans grundform i P
Den allmänna induktansen (L) från Ð kan skrivas
dU(di/dt)–1 = dL = Lc · (1/A)r ds ....... allmänna induktansen, differentialform
Den totala induktansen LT i en ledare får då sammansättningen
LT = Lc + LSKURVATUR ...................... totala ledningsinduktansen, VS/A
där Lc är den totala primära ledningsindukltansen och LSKURVATUR den integrerade komponenten från den ovannämnda allmänna induktansen (L).
För en rak ledare är LSKURVATUR noll. Detta gäller också för en ledare vars form ansluter till en rät vinkel; ingendera av de motstående sidorna ger något bidrag till sekundär induktion i strömriktningen.
Den inducerade spänning som genereras av sekundärinduktionen är en rymdspänning. Rymdspänningen relateras till den g-bestämda rymden (P) i vars rymdpunkter Q-laddningen uppvisar sin ändrade potentialbild i följd av sin accelererade rörelse. Denna rymdspänning är alltså fullständigt oberoende av TYPEN av ledare den tar i. En fin silvertråd kommer att uppvisa exakt samma inducerade spänningsfall per längdenhet som ett fint hårstrå eller en rejält grov kopparstång.
INDUKTIONENS OCH MAGNETISMENS MATEMATIK är (extremt) omfattande. Det är naturligt med tanke på att dessa bägge omfattar alla skiftningar och variationer i materiens alla möjliga egenskaper och otaliga formationer.
Genereringen av rymdpotentialen i induktionen
Konstant hastighet. Medan Q lägesändrar med konstant hastighet (v=ds/dT) relativt en given g-referens P, P-exponeras under dT bara en en-till-en-projektion av Q-systemets potential — därför att tid och distans flyter sida vid sida om hastigheten är konstant ds/dT och därmed ingen möjlig ackumulation, analogt noll induktivt (ackumulerande) motstånd.
Den inducerade rymdspänningen i P stannar då på nivån
differentiell, analogt noll. Inget
motstånd ackumuleras i P, och därmed heller ingen kvantitativ
induktionsspänning.
Varierande hastighet. Med Q i en accelererad rörelse däremot (a=dv/dT), upphör den entydiga en-till-en-projektionen av Q-systemets potentialer på P under dT — därför att tid och distans med varierande hastighet nu flyter med olika magnitud och därmed en ackumulering är oundviklig genom den principiella variation (gradienten för a) som hastighetsändringen innebär, tidsdifferentialen inkluderad, i föreställningen om projicerad potential i P.
Den inducerade rymdspänningen i P blir därmed tvunget större än noll genom det motsvarande ackumulerade motståndet (induktionsresistansen R’). Den induktiva fältstyrkan (från utvecklingarna längre upp)
dX = d(U/s) = R’v · (dQ/A)
visar sig med andra ord bara då v är konstant under dT, analogt del i en pågående acceleration, varigenom också R’>0.
Därmed är förklaringen uttömd till hur den rymdrelaterade g-refererade induktionsspänningen uppkommer.
Genom att potentialbilderna i P ”rapporteras” till andra närliggande Q-system genom deras individuella mQ-fält, kan dessa svara på potentialbilden med motsvarande attraktioner eller repulsioner. Därmed är det elektromotoriska induktionsfenomenet förklarat i princip.
Denna förklaring vilar således helt på teorin för differentialens definition — tillsammans med accelerationsfenomenet — vilket I RELATERAD FYSIK måste särskiljas skarpt från intervallets eller differensens definition. De teoretiska grunderna beskrivs utförligt enligt relaterad fysik och matematik från NOLLFORMSALGEBRAN.
END.
Utförlig beskrivning av elektrofysikens grunder
UPPKOMSTEN AV INDUKTION OCH MAGNETISM — magnetismen
Exakt upplösning i Magnetismen
VARFÖR MODERN AKADEMI GARANTERAT INTE KAN HÄRLEDA MAGNETISMEN
DEN MAGNETISKA
EXPANSIONSINTEGRALEN
Magnetiska fältets
differentiella element — jämför dito i modern akademi i citat
nedan
Magnetiska
laddningsfältspotentialen
Magnetiska fältets differentialelement [dB(Px)] skrivs i relaterad fysik (TNED) — även magnetiska laddningsfältspotentialen från elektriska kraftlagen F=Rc(Q/A) enligt B=F/Qc=RQ/A=(R/c)cQ/A=µ(s/t)Q/A=µsI/A — som expansionsintegralens differentialekvation i PREFIXxSIN;
Se Härledningen till dBPx — Tillägg till Induktionen och Magnetismen
3Okt2011 — Se även separat artikel i Vektorkalkylens
sammanbrott inom magnetismen i modern akademi.
|
Expansionsintegralens differentialekvation (se utförlig
härledning nedan) eller magnetiska (dB=dF/Qc=RdQ/A=[R/c][s/t]dQ/A)
laddningsfältspotentialen dBPx = d(dBPs/dbs)=Rmaxç0–1(I/4πx)sinb db med lösningen (magnetiska expansionsintegralen) = Biot-Savarts lag dBPs = µ0(I/4πx)cosb dbs samma som (efter
differentialtransformation, utförlig härledning i Fjärrverkan; ds/db=–x/cos²b=–x/(x²/r²)=–r²/x;
db=–x/r²ds) dBPs = µ0(I/4πr2)cosb ds i etablerad litteratur (PREFIXxCOS)
ofta som dB = µ0(I/4πr2)sinb
ds |
Magnetiska
laddningsfältspotentialen, Kausalsambandet, Expansionsintegralen och Planvektorsumman [ekvivalensen
mellan expansioner och tangenter] ingår inte i modern akademi. Man börjar istället från
expansionsintegralens rätvinkliga [från trigonometrins Planvektorsumma]
lösning, konv. benämnd Biot-Savarts lag.
Se Härledningen till dBPx — Tillägg till Induktionen och Magnetismen
3Okt2011 — Se även separat artikel i Vektorkalkylens
sammanbrott inom magnetismen i modern akademi.
Det är differentialekvationen för den grundläggande expansionsmagnetiska integralen eller som vi här enklare ska kalla den, expansionsintegralen (eg. expansionsintegralens differentialekvation för exakt referens) Den finns INTE upptagen i den moderna akademins lärosystem — av skäl som vi här med särskilt tydlig noggrannhet ska studera mera ingående: modern akademi har nämligen garanterat sig själv portförbud. Vänta bara ska du få se.
beskrivning
med utförlig härledning
Då den elektriska laddningen Q lägesändrar med v relativt ett givet dominant g-systems fasta rymdpunkter och samtidigt Q:s eget e-fält arbetar återkopplande med c, SKULLE vi förmoda en verkan »c+v» för potentialändringen i en sådan g-relaterad rymdpunkt P. Enligt relaterad fysik, ljusets friställning från kinetiken, finns emellertid ingen fysisk koppling mellan c och v. För att bevara elektriska konstanten (R0c0=1/e0=k) i riktningen v, förklaras därmed verkan i P av ett kausalsamband som leder till en divergensreduktion rätvinkligt v på formen ç=c–v; Det lägre ç medför en motsvarande resistansökning (RN) rätvinkligt v, alltså en högre planresistans i rät vinkel mot v, och som tvunget blir differentiell (helt utan tjocklek) för att k ska bevaras i riktningen v och därmed också c bevaras i v-riktningen. Den så uppkomna förtätningen strävar sedan att uttömma sig i det tunnare R0-rummet med den högre c0-divergensen och bildar därigenom den fenomenform vi kallar för magnetism.
Motståndet RN i normalplanet
till v formar, således, tillsammans med translationen (I=Q/T) en elektriskt fältstyrka (X, Xsi) i P av formen
dU/ds = X = dRNI/ds.
Den motsvarande reducerande
(MAGNETISKA ç) fältstyrkan
(B) i P kan då skrivas
X/ç0 = B i VS/M2 =
(V/M)/(M/S) Tesla
Generellt kan den reduktiva fältstyrkan
därmed skrivas
X/ç0 = B = RmaxQ/A = (U/s)/ç0
= Rmaxç0–1ç0Q/A
=
Rmaxç0–1s T–1Q/A = Rmaxç0–1sI/A = µsI/A
Med en försumbar skillnad mellan c0
och ç0
gäller det att
Rmaxç0–1=R0c0–1=µ0 som ger B=µ0sI/A. Med en sfärisk yta för A=4pr2 gäller differentiellt att
dB=µ0(I/4pr2)ds med Q-ändringen i riktning r eller s. Med nollvinkeln b i riktningen s utvidgas sambandet enligt dB=µ0(I/4pr2)sinb ds i PREFIXxSIN. Uttryckt i distansen x mellan P och s via vinkeln b ges då ENLIGT RELATERAD FYSIK expansionsintegralens differentialekvation
expansionsintegralen — Inledning
dBPx = µ0(I/4px)sinb db = d(dBPs/dbs) ................ magnetiska (reduktiva) expansionens differentialekvation
som har lösningen
dBPs = µ0(I/4px)cosb dbs
...................................... expansionsintegralen
Vilket skulle visas.
DET sambandet finns däremot upptaget i den moderna akademins lärosystem under namnet Biot-Savarts lag. Den skrivs typiskt i läroböcker och facklitteratur på r-form i konventionellt PREFIXxCOS enligt
dB = µ0(I/4pr2)sinb ds
— eller mera allmänt, speciellt av folk som vill understryka
HÖGSKOLEMATEMATIKEN enligt
dB = (µ0/4p) · I
· ds
× r/r3
r-formen ansluter
till den moderna akademins begrepp vektorprodukt (se vidare efterföljande nedan).
Biot-Savarts lag,
konventionell beteckning som ansluter till magnetismens grundsamband
Biot-Savarts lag — ref. Sep2011
Biot-Savarts lag
Biot-Savarts lag skrivs i en del etablerad litteratur (PREFIXxCOS)
dB
= µ0(I/4pr2)sinb
ds
Se exv.
FOCUS MATERIEN 1975 s223sp2ö
TEKNISK ELEKTRICITETSLÄRA, E. Danielson Gleerups 1965 s44n
HYPERPHYSICS Biot-Savart Law i Webbkällan (2011-09-04)
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/magnetic/biosav.html
Typillustration
Focus Materien, Danielson, Hyperphysics, m.fl.
Jämför typiskt Biot-Savarts lag i många
etablerade fackverk
enligt dB = (I · ds×r/r3)(µ0/4π).
Se även nedan i Differentialelementet
i MAC.
Se även hur ovanstående samband ingår i och framgår ur
utvecklingarna till Magnetiska Expansionsintegralen — från
Kausalsambandet med grund i Uppkomsten
av induktion och magnetism, om ej redan bekant.
Biot-Savarts lag,
konventionell beteckning som ansluter till magnetismens grundsamband
Därmed är kalabaliken inom
modern akademi ett faktum.
Vi studerar hur.
I modern vetenskap och teori hävdar man (NÄMLIGEN) att
”if we define a differential element of current Idl then the corresponding differential element of magnetic field is
dB = Km Idl × r/r2 where Km=µ0/4p”,
@INTERNET Wikipedia Biot-Savart law 2007-06-13.
Min översättning:
om vi definierar ett differentiellt element av strömmen Idl då är det motsvarande differentialementet av magnetiska
fältet
dB = Km Idl × r/r2 där Km=µ0/4p
NOTERING: termen ”r”
betyder ”en enhetsvektor r=r/r” .
Enligt relaterad fysik är DET differentialelementet ett INTEGRALELEMENT av en mera fundamental differentialekvation som inte kan beskrivas med begreppen från den moderna akademins lärosystem. Nämligen som visats ovan, expansionsintegralens differentialekvation och som inte ingår i modern akademi.
Varför kan inte Det — »ENKLA OCH LÄTTA» — beskrivas av modern akademi?
Ursprunget kan varken beskrivas eller härledas i modern akademi — eftersom ”vektorprodukten” av denna förvandlas till en ”skalärprodukt” då återderiveringen av vektorn sin|cos ger skalären cos|sin och därmed hela den moderna akademins vektoralgebra i total krasch.
Ingen kan varken förklara eller härleda någon grund på den vägen — utan att samtidigt totalrasera den moderna akademins egen lärostol: vektoranalysen. Och alltså måste modern akademi börja med magnetismen på Biot-Savarts lag; ”differentialelementets definition”.
Grundformen, expansionsintegralen, framstår därmed som icke existerande: den kan inte nås. Därmed uppstår (naturligtvis, enorma) motsättningar mellan ”lärde” som ’försöker »förklara» magnetismen’. Alla misslyckas, och motsättningarna blir bara djupare.
Jämför @INTERNET Wikipedia Magnetic field på Talkpage: de stundtals häftiga motsättningarna har nu pågått under flera år och ingen lösning är i sikte.
Vilket skulle visas.
MAGNETISMEN
I MODERN AKADEMI
— Men om expansionsintegralen
inte finns med i den moderna akademins lärosystem, hur bär man sig då åt i den
moderna akademins lärosystem för att förstå själva fenomengrunden i
magnetismen? Hur resonerar man för att förstå magnetismens grundfunktion?
— Den finns inte med. Man utgår istället från INDUKTIONEN,
differentialformen, SOM kvantitativ FENOMENGRUND och hänger sedan hela det
magnetiska komplexet på den förutsättningen, enligt den moderna akademins
begrepp vektorprodukt. Magnetismen har ingen självständig fenomengrund i
termer av den moderna akademins lärosystem. Med den föreställningen försvinner
också varje koppling till induktionen som ett begripligt, förklarbart,
begrepp inom modern akademi: Man menar, faktaböckerma nämligen, att induktionen
förorsakas av magnetismen. Verkligen.
Den svenska delen i Wikipedia
@INTERNET skriver på ämnet ”electromagnetisk induktion”:
”Induktion är ett begrepp inom
fysiken som innebär att en spänning alstras (induceras) i en ledare om ett
magnetfält i dess närhet varierar.”
”Om e är den
elektromotoriska spänningen och F är
det magnetiska flödet så gäller
e = – dF/dt ”
@INTERNET Wikipedia Elektromagnetisk
induktion 2007-06-22
Liknande bidrag bör vara
välkända då dessa helt klär upp ytan på planeten Jorden med början från
1800-talet.
— Men herregud, nu blir jag galen. Det betyder alltså att hela den
moderna akademin i ämnet magnetism är fullproppad med DJUPGÅENDE OKLARHETER,
dispyter, mellan olika s.k. lärde och som inte bidrar med annat än att
motsättningarna bara ökar? Hur står folk UT med sånt?
— Exakt. Studera till exempel @INTERNET Wikipedia Magnetic field på Talkpage: dispyterna har pågår i flera år, stundtals så häftiga att själva artikeln har spärrats av administrationen.
Av dessa skäl kan man gott påstå med eminent bevisbörda att teorin för induktionen och magnetismen i modern akademi i princip är obefintlig.
Beskrivningen fortsätter på samma tema nedan.
Vad är
”Maxwells ekvationer”?
MAXWELLS EKVATIONER är en samling matematiska uttryck som beskriver elektriskt kopplade samband (från 1865/1873) baserade på ett artificiellt regelverk av den moderna akademins vektorkalkyl som uppställdes, utvecklades och antogs som det moderna akademiska lärosystemets grund under 1800-talet. Dessa regler exkluderar från dem — onoterat — den grundläggande magnetiska expansionsintegralens differentialekvation, men på vilken så gömda lösning de bygger, inte närvarande eller omnämnd i modern akademisk teori, och därmed behandlande elektromotorisk induktion allmänt som ett framträdande av magnetisk fenomengrund. Vilket vill säga, med en exkluderad — utesluten — magnetisk expansionsintegral. Med detta grepp, ger de så moderniserade ekvationerna en bekväm kvantitativ behandling av alla elektromagnetiska fenomen. Märk den detaljen väl. Därav den breda historiska populariteten hos Maxwells ekvationer i deras rent kvantitativa elektrofysiska tillämpningar.
Maxwells ekvationer kan (således) INTE konsulteras för fenomenologisk förklaring till induktionen och magnetismen, utan förorsakar som sådana enbart djupa missuppfattningar med djupgående teoretiska meningsskiljaktigheter. Vilket vill säga, den moderna akademins vektorkalkyl kan inte användas, inte alls över huvud taget, för att diskutera, relatera eller uttrycka matematiskt de teoretiska grunderna till induktionen och magnetismen — utom genom att uppväcka djupa missuppfattningar.
Beviset för påståendet i den ovannämnda summerande beskrivningen ges i det följande kortfattat nedan, samt vidare mera utförligt från EXPANSIONSINTEGRALEN.
DEN MODERNA AKADEMINS UTESLUTNING:
---------------
Tillägg 2Jul2024: Absolut ytterst gärna rätta om fel. Sakfel får inte förekomma i den här typen av framställning. Inte alls.
Det akademiskt etablerade lärosystemets djupgående brister i beskrivningen av magnetismens och induktionens matematiska fysik:
— Etablerad beskrivning relativt verklig fysik kan liknas vid, så beskrivas, och relateras teoretiskt och experimentellt i varje detalj enligt följande: som en dockskåpsteater jämförd med verkligt — precis så som det ser ut för ögat nu på Jordytan efter 200 års modernt akademiskt inrättade härjningar efter den akademiska intelligensens nyordningar 1800+ [MainPurposeIllustrated]: kan inte leva tillsammans med naturligt utfyllande grönska utan att uppvisa vandaliserande exempel. Helt fundamentalt totalt omöjligt. Dödar/hindrar systematiskt — av drift, inte plan — grunden till livets uppkomst och fortlevnad. Efterbliven, lågutbildad, intellektuellt avskärmad. Säg igen.
— Modern akademi »primitiviserar» den matematiska fysiken genom att uppfinna — inte härleda — fysikgrunder (Maxwells populära ekvationer [MAXWELL’S ANALOGIES]: modern akademisk vektoralgebra, med tillhörande MIT exempel [MITcoriolisExample] — MaxwellsMagnetiskaFältmekanik). Som mest bidrar det till en ökad festlig stämning och anda i de fortsatta populära Nobelföreläsningarna i Stadshuset — medan planetytan fortsätter att utarmas på LIV i samma proportion. Studenter och elever begriper — rätteligen — inget alls av innehållet — men det är väldigt festligt och populärt. All verksamhet riktas, tydligen som det får förstås, mot att utnyttja liv och mänsklighet för profit och inflytande, makt och ställning.
Begreppen
ELEKTRO-MAGNETISK INDUKTION kontra ELEKTRO-MEKANISK INDUKTION
PARALLELLEXPERIMENTET Jun1994
Potentialbarriären: 1994IV16 — F4s28 ¦ DG-PBs2-1995
PARALLELLEXPERIMENTET 1994V4¦7¦26 — Experiment bekräftar teorin
— F4s33vä‡s35‡s34 ¦ DG-DEMIs2-1995
Denna
författningsgrund: Genom observation (1984+) av den etablerade akademiska
litteraturen och dess referensers ofullständiga grundförklaringar till MAGNETISMEN,
genomfördes — efter omfattande utvecklingar, genomgångar och bearbetningar med
flera helt komplett totalt misslyckade försök till helhetsförklaringar —
PARALLELLEXPERIMENTET Jun1994.
Två
raka AB 1dM långa parallella elektriska ledare med centrumavståndet 15mM påförs
höga strömstyrkor (15A resp. 30A i test). Mellan AB ledarna spänns en fast (fin
0,1 mM) koppartråd C upp för att (via ett oscilloskop) observera och mäta
effekten av de pålagda konstant och varierande AB strömmarna. Ett särskilt
Hallelement monteras mellan AB (under C) för att mäta den magnetiska
fältstyrkan (B).
1. AB strömmarna samriktade — ingen observerbar
eller mätbar magnetisk fältstyrka på mitten (C) mellan AB:
—
Men det induceras en spänning i C då AB-strömmarna växer från noll till max och
sedan åter från max till noll.
2. AB strömmarna motriktade — full mätbar
magnetisk fältstyrka på mitten (C) mellan AB:
—
Men ingen — noll — spänning kan observeras eller mätas i C då AB-strömmarna
växer från noll till max och sedan åter från max till noll.
3.
AB ledarnas material och dimensioner påverkar inte den magnetiska fältstyrkan.
C ledarens material och dimensioner påverkar heller inte den i C inducerade
spänningen. Men den spänningen påverkas verkligen av material och dimensioner i
AB ledarna: tunnare AB ledare ger högre inducerad spänning i C. Förklara:
Därför [Newtons
tredje] att smalare tråd = högre motstånd motsvarar större
tröghet som motsvarar mera induktiv kraft [samma som mekanikens motsvarande
större masströghet (omfördelning av g-massa genom induktionsverkan i slutna
elektriska system [KRAFTLAG.WPS 1996XI23] ¦ MAFEM),
högre inducerad spänning: helt fullkomligt oberoende av magnetismen och helt
avstängt från dess inverkan: induktionen bestäms enbart av den elektriska
laddningens rörelsebaserade ändring [Newtons tredje] — som naturligtvis också avspeglas
i en motsvarande ändring i magnetisk fältstyrka. Och det är den moderna
akademins egentliga, primitiva, formuleringsproblem: bekvämligheten att
associera strömändring med ändring i magnetisk flöde — utan insikt i det faktum
att magnetism [x-led] inte växelverkar med induktion [y-led]: kausalsambandet (KAUSALSAMBANDET)
förklarar: ingår inte i den moderna akademins lärosystem.
SLUTSATS:
Magnetism
och induktion växelverkar inte.
Magnetism
[x-led: här benämnd i ljusutbredning i vakuum som en reduktion
(Ljusfrihetssatsen:
ljusfysiken kopplar inte kinetiken [särskilt bevis: Solrandsobservationerna från 1919: krökta
ljusbanor i g-fält utvecklar ingen centrifugalkraft]: ingår inte i den moderna
akademins lärosystem): modern akademi missar hela pårampen till atom- och
kärnfysiken, garanterat (komprimerat sammanställt i Fig.1)]
———————————————
AllKeplerMath ¦ TheAtomicNucleus ¦ EXPERIMENTAL CONFIRMATIONS ¦ TheSolarEclipses ¦ MULTIPLEc ¦ TheGPSexample ¦
ThePerihelionPrecessions ¦ LightAndGravitation
och
induktion [y-led]
(kausalsambandet förklarar den matematiska fysiken: ingår
inte i den moderna akademins lärosystem)
verkar
vektoriellt i två från varandra skilda (rätvinkliga) riktningar.
(Magnetismen: som ringarna på vattnet sedan en sten släppts
ner på vattenytan; induktionen: vågrekylen [Newtons tredje lag] i vertikalled:
detaljerad matematisk fysik — ingår inte i den moderna akademins lärosystem):
EXPANSIONSSAMBANDET
(Expansionsintegralens integralmatematik)
avtäcker en INRE (tydligen i moderna kvarter helt okänd) PRIMÄR INTEGRAL som
föregår den (enda omnämnda) moderna akademins YTTRE integral benämnd Biot-Savarts
lag: den moderna akademins beskrivningssätt (modern akademisk
vektoralgebra — utförligt från Vektorprodukt [VektorkalkylensSammanbrottMAC,
Maxwells detaljer förklaras]) hoppar över [missar, förstår inte — beskrivbart i
varje atomär detalj] grunderna, presenterar en ytlig
förenklad/förvanskad/missformad bild — som ingen modern PhD eller annan
associerad kan begripliggöra, tydligen (undervisningens innehåll utarmas
[eleverna flyr den akademiskt dikterande matematiken, eftersom den inte kan
förklara grunderna] på kredit av redan akademiskt etablerade växande
obegripligheter). Rätta gärna om fel.
BEVISNING,
särskilt:
1.
TREATISE
— tre jämförande exempel — visar hur, och varför, den moderna akademiska så
bevisbart PRIMITIVA textbokens matematiska samband i ämnet »elektromagnetisk
induktion» ger »tillräckligt noggranna med experimenten överensstämmande
resultat» i den rent — övergripande, skolbokstekniska — experimentella
behandlingen. Det är, som sagt, som att jämföra en dockskåpsteater med ren
verklig fysik. Teatern räcker (utomordentligt) för att konstruera fysiska
elektriska maskiner. Men den kopplar inte fysikgrunderna (atom- och
kärnfysiken): kan inte förklara sammanhangen (ändstation: modern etablerad
akademi missar lösningen till mänsklighetens energiproblem — fullständigt).
2.
ATOMKÄRNANS HÄRLEDNING ¦ I ¦ II ¦ III
¦ IV
:
Ljusfysikens gravitella beroende [DGD]; Potentialbarriärens matematiska
fysik [PBM];
elektriska laddningens härledning [Q]; Plancks konstant h=mcr: Neutronringen, Neutronkvadraten, Planckekvivalenterna; vic-felet;
massökningseffekten inom elektrofysiken [MAFEM]:
stället [energizonen, potentialbarriären]
där den elektriska laddningen TAS: elektrofysikens elementära Dynamik
[HÄRLEDNINGEN TILL GRUNDÄMNENAS PERIODISKA SYSTEM: Keplerresonanserna] [AllKeplerMath]:
självförvållat utestängt från den moderna akademins lärosystem: det
lärosystemet [»intelligensens självutnämnda högsäte»: relaterbart och
detaljerat bevisbart till sista atom: efterblivna, lågutbildade, intellektuellt
avskärmade — rätta gärna om fel] bygger istället på motsvarande uppfinningar,
förenklingar (vars noll naturkopplingar framdriver motsvarande
naturvandaliseringar: av drift, inte plan, rätta gärna om fel), som stänger
vägen för den relaterbara härledningen och beskrivningen i naturfysiken;
människorätten som kunskapsdomän utesluts; samhällen som degenererar, våldet
och otryggheten som tillväxer, undervisningen som urartar i sinnlig krävande,
kvävande övervakat individslaveri med krav på konkurrerande nationell
servilitet för att bevara den ädelt genomkorkade akademiska elitens idéer om
livets ursprung och allmänna syfte: Trafficking. Cookies. Global inlåsning av
Tänkande med elektronisk individövervakning (säg att jag har fel, snälla).
Allmänt omfattande natur- och miljöförstöring (»råvaruförädling»). Den globala
vantrivseln tillväxer. Ingen vill ta tag i den växande problematiken — utom den
som statsförvaltningen utesluter ur boendet, på grund av engagemanget: ”Du upprör
ju folk!”. ”Upphör ej dessa skrivelser från dig .. kommer din hyresrätt att
förverkas”. ”Du kör med det där förbannade människovärdet!”. ”Se till att
anpassa dig efter de här människorna!”. Säg igen.
The will
of the people: den egna inneboende värdigheten. Befolkningen
förkastar, spottar på, den egna inneboende positiva potentialen.
Se även i CITATBLOCKET
om magnetismen generellt.
---------------
Sambanden nedan i det
konventionella PREFIXxCOS:
uteslutet ur modern akademi och vetenskap:
dBPx = Rmaxç0–1(I/4px)cosb db,
VS/M2
=
µ0(I/4pr2)cosb ds,
förenklat ç0=c0
och Rmax=R0 to
µ0=R0/c0.
Se vidare från KAUSALSAMBANDET
= d(dBPs/dbs) differentialekvationen för magnetiska
expansionsintegralen enligt RELATERAD FYSIK
innefattat i modern akademi och vetenskap:
LÖSNINGEN TILL OVAN utan något
spår — omnämnande — av den underliggande expansionsintegralen:
dBPs = µ0(I/4px)sinb dbs
, kallad
Biot-Savarts lag, modernt tecknad i antagandet av vektorkalkylen (typiskt)
dB = (µ0/4p) · I
· ds
× r/r3
Se utförligt från början i EXPANSIONSINTEGRALEN.
Induktionen
och magnetismen forts.
VEKTORPRODUKTENS BLOTTA BEGREPP ÄR den
moderna akademins FEL i försöken att härleda magnetismen — och
det som föranleder alla kontroverser, och omöjliga upplösningar av magnetismens
elementa inom den moderna akademins olika studentled.
Vi studerar det.
Vektorkalkylens sammanbrott i MAC — Tillägg i
Induktionen och Magnetismen 3Okt2011
Den moderna akademins Vektoralgebra — i sammanbrott inom
magnetismen i modern akademi • BILDKÄLLA: Författarens arkiv · 23Apr2011Excur11Bild25 ·
NikonD90 · Detalj
Anslutning existerar inte I MENINGEN AV ATT DEN
MODERNA AKADEMINS VEKTORKALKYL och VEKTORALGEBRA genom begreppet VEKTORPRODUKT [Jämför Biot-Savarts lag] kan beskriva eller
överhuvudtaget kopplar MAGNETISMEN i något som helst
fenomenmässigt avseende — så som det ändå, på visst sätt men utan direkta
formuleringar, förefaller att HA BLIVIT genom läromedlens utveckling under hela
1900-talet; anvisningar genom de olika
fackverkens sätt att beskriva ämnet. I följande genomgång visas HUR den moderna
vektoralgebrans begrepp [vektorprodukt, se Biot-Savarts lag] som sådan endast är ett MATEMATISKT regelverk utan någon beskrivande koppling till fysikens
fenomen, här magnetismen.
— I
modern akademi söker man KATEGORISERA alla fysikens s.k. VEKTORFÄLT [här inom
magnetismen] via TVÅ egenskaper; DIVERGENS [förk. div] och ROTATION [eng.
curl]. Se exv. @INTERNET Wikipedia Magnetic field, Maxwell’s equations
[2011-10-08]. Det finns inga andra
djupbeskrivande sätt i modern akademi för att »förklara» — beskriva, härleda och
relatera — typ magnetismen som fysikalisk fenomenform, än just dessa begrepp,
eller EGENSKAPER. Jämför även i Citatblocket: ingen förstår ännu idag magnetismen.
— DÄRMED har [under 1900-talet] en FIKTIV BILD uppkommit — och
vars natur vi studerar vidare nedan i huvudtexten — med »Maxwells ekvationer»
som [typiskt] »beskriver magnetismen» genom de så antagna, etablerade, vektorkalkylens
begrepp. Dessa har, så att säga, blivit självupphöjda under 1900-talet.
— MEN ELEMENTEN I MAXWELLS EKVATIONEN — den moderna akademins div och curl — omfattar INGALUNDA
MAGNETISMENS FENOMFYSIK. Beviset ges här i EXPANSIONSINTEGRALEN; den föregår [och kör
över hela vektorkalkylen], och leder till, den konventionellt antagna
magnetismens grund genom Biot-Savarts lag; Men antagandet av Biot-Savarts lag genom DEN
MODERNA AKADEMINS omskrivna Maxwells Ekvationer UTESLUTER magnetismens förklarande FENOMENGRUNDER i relaterad fysik: Kausalsambandet och Planvektorsummans trigonometriska ekvivalens för
expansionsvektorer och tangentialvektorer. Medan den relaterade
fysiken uppvisar en sammansatt 3D-vektorkropp för magnetismen, ser modern
akademi via sin vektorkalkyl bara EN av de tre. Vidare i huvudtexten. Det är
poängen i hela historien.
— Det betyder [återigen] att den moderna vektorkalkylens begrepp
väl må vara matematiskt användbara i olika mängdbeskrivningar, men att de INTE kopplar
fenomenfysiken i någon KVALITATIV mening.
— Men just den KVALITATIVA aspekten på den moderna akademins
vektorkalkyl är vad som kommit att utmärka den moderna akademins allmänna
beskrivning av, just, MAGNETISMEN. Och utan de begreppen INGENTING.
— Följande »avslöjande» — vektorkalkylens sammanbrott —
beskriver detaljerna till HUR den moderna akademins vektorkalkyl SÅ mister den
[förment] upphöjda roll den fått [under 1900-talet], samt understryker att
MAXWELLS EKVATIONER ingalunda representerar någon slags kunglig promemoria av
fysikalisk beskrivning [som många har fått för sig]. Dessa är enbart en
MATEMATISK KONVENTION, ett antaget regelverk, och utsäger ingenting om fysikens
fenomengrunder. Jämför även i Citatblocket. Maxwells ekvationer bygger i själva verket
på att UTESLUTA VÄSENTLIGA PARTIER ur fenomengrunderna, nämligen de två första vektorriktningarna i magnetismens
fenomengrundade relaterbara fysik, vilket ska visas i detalj i den
efterföljande huvudtexten, för att därigenom NÅ UPP TILL nivån för en »samlad
matematisk beskrivning»: modern akademisk vektoralgebra.
— Med andra ord: MAXWELLS EKVATIONER [egenskaperna med div och curl] — eller den moderna akademins vektorkalkyl i ämnet magnetism — besitter varken någon
förklarande, beskrivande, eller härledande/relaterbar koppling till fysikens
fenomenmässiga grunder, här magnetismen. Det är vad som menas och åsyftas i
ovanstående rubrik. Inget annat.
Vi studerar hur.
Betrakta den illustrerade
vektorvinjetten till Magnetiska
laddningsfältspotentialen.
Bortse ifrån den
relaterade fysikens magnetgrund Magnetiska
laddningsfältspotentialen [dB=(Rmax/ç0)(I/4πx)sinb
db i PREFIXxSIN] — bry dig inte om den.
— Finns inte, enligt min bestämda Åsikt.
Strunta också i KAUSALSAMBANDET som förklarar hela magnetismens uppkomst.
Strunta också KVALITATIVT
i den efterföljande Magnetiska
expansionsintegralen. Betrakta den som icke-
existerande, också dess differentialekvation som icke-existerande.
— Finns inte.
BÖRJA istället hela
magnetismen som fenomenform med expansionsintegralens VINKELRÄTA lösning [dB=µ0(I/4πr²)cosb ds i PREFIXxSIN], den konventionellt benämnda Biot-Savarts lag.
— Finns.
— Samt ANTA EN UPPFUNNEN
VEKTORFORM för den typen (som kan appliceras även generellt på hydro- och
aerodynamiken...): SKAPA en vertikalpinne som NORMAL till
parallellogrammens yta X×Y=Z, strunta i allt annat.
Vidare i RESULTAT nedan.
— Modern akademi har
genom antagandet av denna formalism tydligen, grundligt, cementerat summan av
en samling vinkelsnillen som i sin egen självinbillade algebraiska ökenkärlek,
regelrätt strandsatta som följd av ett exakt lika grundligt och illa dolt
naturförakt typ ”Människan har skapat matematiken, därom är alla lärde
ense”, trott och fortfarande tror sig förmögna att formulera
universums lagar och principer i maximalt abstrakta termer av minimalt
uttydbara grafiska tecken med garanterad nollfattning i vanliga trottoarled.
Det är, tydligen, devisen att UPPFINNA och HÄRSKA, snarare än att HÄRLEDA och
SAMARBETA, att UTESLUTA och BEHÅNA, snarare än att VÄLKOMNA och ARGUMENTERA.
— DET VILL SÄGA; För att
TVINGAS vara konsekvent inuti
Strunta-I-Typen: Bortse FÖLJAKTLIGEN också ifrån det [B2=B12+B22
± 2B1B2sin(A1–A2) i PREFIXxSIN] som FÖRKLARAR föreningen Biot-Savarts lag och Expansionsintegralen genom summerande vektorer, sambandet mellan expansioner och tangenter — samma som beskriver hela elektrogravitationens elementära fältfysik. Dvs., bortse ifrån det
trigonometriska sambandet — planvektorsumman —
mellan expansioner och tangenter. Se — förstå — den kopplingen som
icke-existerande. Radera hela den boken ur kunskapsriket. Killit.
RESULTAT:
modern akademi om
magnetismen. Se (konventionellt från) Biot-Savarts lag.
FEL är uppenbarligen inte
ordet. Ordet är PRIMITIV; Ovanstående exempelgenomgång bara visar, understryker
och ROPAR: Det går överhuvudtaget inte att DISKUTERA ÄMNET på den moderna
akademins vokabulär, dess nyanser, dess Meriter, dess Intyg och Certifikat —
eftersom väsentliga, avgörande, kopplingar FATTAS i det moderna akademiska
lärosystemets självaste begreppsbas: själva vokabuläret, själva
begreppsgrunderna. Vi kan lika gärna försöka uttyda hieroglyfer genom att
blunda och peka.
— Vad, exakt, ska du
använda typenX×Y=Z till i DEN RELATERADE FYSIKBESKRIVNINGEN av magnetismen
som fysikalisk fenomengrund? Visa.
— Det är som att komma
med ABC som representativt för hela alfabetet. Trampcykel till F1. Sten för
bröd. AGW.
— Genom att
vektoralgebran (vektoranalysen under 1900-talet) så starkt har kommit att
associeras med begreppet vektorprodukt som en definition (Biot-Savarts lag),
men som utvikningen ovan visar bara utgör en primitiv del av hela
sammanhanget, finns heller ingen möjlighet att »återskapa» det uteslutna genom
att söka infoga det i det primitiva.
— Se även vidare
illustrerat i Fullständiga
magnetiska 3D-vektorkroppen.
— Kort sagt: Medan
magnetismens fenomenvärld i relaterad mening, figurkollaget ovan, uppvisar en
utpräglad 3D-form (först magnetiska fältpotentialen, sedan expansionsintegralen
rätvinkligt denna, och sist magnetiska fältvektorn rätvinkligt bägge [alla
kan förstås/sammanfattas med den enkla högerhandsregeln: höger hand med tummen
åt höger för Q+ för en positiv elektrisk laddning som färdas i tummens
riktning; fingrarna i magnetiska fältexpansionsriktningen, samt nedvikta i
resulterande magnetiska fältriktningen]), uppvisas i modern
akademi en motsvarande beskrivning med bara EN dimension. En enda. Nämligen den
SKAPADE — uppfunna — vektorpinnen från »parallellogrammens yta», en uppfunnen, antagen,
fenomenform ingen förstår. Jämför Citatblocket. Den kopplar inte till magnetismen som fenomen — kan
inte förklara hur vektorpinnen kommer DIT — ser inte de ORSAKSVEKTORER som
de bägge övriga vektorriktningarna i magnetismen i själva verket utpekar. Det
finns heller (i detta belysande magnetismens ljus) ingen naturlig koppling
mellan modern akademi och relaterad fysik; matematikens begreppsvärld är och
förblir en abstraktion för fysiken.
— I relaterad fysik (och
matematik) använder vi (således) matematiken som ett verktyg (lagarna som kan
utläsas ur det matematiska xy-planet genom flödesbegreppen, Matematiken
från början), inte som någon slags
härskarmodul, för att formulera fysikens principer, processer och ordningar,
samt ur dessa söker utläsa sammansatta fenomen, strukturer och processer. Det
är en principfast grund som den moderna akademins eldsjälar tydligen aldrig har
känt sig dragna till. Jämför Entropibegreppet, om ej redan bekant.
Se även mera utförligt från Sanningsbegreppet.
Se även vidare nedan från Felet i MAC
och Uppdagandet.
Begreppet
vektorprodukt — Tillägg i Induktionen och Magnetismen 3Okt2011
Begreppet vektorprodukt i den moderna
akademins vektoranalys
Referenskälla: BONNIERS KONVERSATIONS LEXIKON XII (1928)
sp547. Se även i Webbreferenser
— här i PREFIXxSIN
som nedan:
———————————————
SKALÄRPRODUKTEN | eng. dot product
a•b = |a||b|·sin A = x resultatet utmed x-axeln — »skalära värdet»
a×b= |a||b|·cos A = (xy) parallellogrammens yta — »vektoriella värdet»
VEKTORPRODUKTEN | eng. vector product, cross product
Från FÖRSKJUTNINGSSATSEN i den elementära
matematiken [basen·höjden oavsett basens lokal] ges direkt parallellogrammens
yta som basen (a) gånger höjden [i PREFIXxSIN] b·cosA.
— Med basen som b gäller kvantitativt
ekvivalent b·a·cosA.
— NOTERA de ytterligare
villkor som uppfunnits i modern akademi för att fullständiga vektoranalysens
grundbegrepp vektorprodukt:
— Man använder följande
ordning:
— z-resultanten av a×b ska TAS från a TILL b med z-riktningen lika med aTILLb som en högergängad skruv i skruvriktningen (skruven stiger då i riktning z):
— Därmed gäller heller
INTE likhet mellan a×b och b×a:
— Dessa blir varandras
diametrala motriktningar.
— Jämför 3D-logoceptet (i
avsnittet om Vektorkalkylens
sammanbrott i MAC) i den relaterade
fysikbeskrivningen till magnetiska laddningsfältspotentialen [B=F/Qc=RQ/A],
och som framträder helt naturligt; Högerhanden med tummen (Q+) i
strömriktningen definierar hela 3D-komplexet med en gång: tummen i magnetiska
laddningspotentialens riktning (B), fingrarna (rakt ut) i magnetiska
expansionsvektorns riktning (M), fingrarna nedvikta i resulterande magnetiska
fältkraftens riktning (B[M]); Kopplingen B-M via Kausalsambandet; Kopplingen MB[M] via Planvektorsumman
(ekvivalensen mellan expansioner och tangenter). Inga konstigheter.
Se även Högerhandsregeln
explicit.
Se konventionellt tillämpnngsexempel i Biot-Savarts Lag.
Webbreferenser för vidare — begreppet
vektorprodukt (Sep2011)
HYPERPHYSICS
— förklarar bäst (min
mening), men är krävande för icke högskoleinsatta — notera dock konventionens PREFIXxCOS
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/vvec.html
Hyperphysics-källan ger
samtidigt bra orientering till övriga vektoranalytiska begrepp — kort, snabbt,
direkt, med exempel — men det kräver förkunskaper i matrisalgebra (den, liksom
hela kombinatoriken, står helt orepresenterad i Universums Historia — direkta applikationer saknas), tyvärr.
@INTERNET Wikipedia
— förklarar så
omständligt (abstrakt) att man inte tror det är sant (Webbens i särklass allra
sämsta referensverk i fysik och matematik FÖR VANLIGT FOLK) — garanterat
högskoleorienterat till max (alldeles tydligt det moderna globala forumet för
folk av härkomst A — som älskar att glänsa över B-folket: Först GUD, sedan A
B...).
http://en.wikipedia.org/wiki/Cross_product
Induktionen
och magnetismen forts.
vektorkalkylens regelbrott
VEKTORPRODUKTENS
BEGRÄNSADE TILLÄMPNING I FYSIKEN
eller VARFÖR
EXPANSIONSINTEGRALENS
DIFFERENTIALEKVATION
OCH
INTE KAN HÄRLEDAS AV MODERN AKADEMI.
Eller:
MODERN VETENSKAP OCH AKADEMI
kontra
RELATERAD FYSIK OCH MATEMATIK
angående
MAGNETISM OCH INDUKTION
Det finns en alldeles speciell, särskild anledning, varför modern akademi garanterat INTE kan härleda den nyligen ovan beskrivna expansionsintegralens differentialekvation — och därför hamnar i djupgående motsättningar när det gäller att beskriva magnetismens fysik detaljerat: det går inte med den moderna akademins lärosystem. Vi studerar hur.
Induktionen
och magnetismen forts.
I fortsättning från Differentialelementet i Modern Akademi
För det FÖRSTA — objektet dB = (µ0/4p) · I · ds × r/r3: Vi studerar det.
l × r
benämns vektorprodukt (eng. vector product) i modern akademisk preferens. Skrivsättet infördes under det berömda 1800-talet. Vektorprodukten definierar ytan hos en parallellogram med höjden h och sidorna l och r där h/r=cosb i det konventionella PREFIXxCOS. Vilket vill säga,
l × r = | l | · | r | · cosb = | l
| · h = lh-parallellogrammens yta
Trigonometriskt Motsvarande, samma prefix, används den så kallade punktprodukten eller skalären (eng. dot product)
l · r = | l | · | r | · sinb = | l | · x = lx-linjeLängden
för att definiera den så kallade skalära produkten.
Spårar vi nu den föregående magnetiska härledningen baklänges — expansionsintegralen — i termer av att låta den följa lärosystemet i MAC (Modern ACademy), hamnar vi tvunget enbart i trigonometrins försorg i en magnetisk rotgrund av typen skalär — inte vektor, just på grund av DEN RENT MATEMATISKA NATUREN för (funktionsrangerna) sin|cos och deras deriverande egenskaper: rotkällan, derivatan, blir en sinuskomponent om integralen är en cosinuskomponent, och vice versa; Resultatet I DEN MODERNA AKADEMINS INTELLIGENS- OCH FATTNINGSNIVÅ blir därmed inkonsistent (inbördeskrig uppstår bland begreppsdefinitienterna).
I sålunda konsekvens av den verkliga magnetismens härledning enligt expansionsintegralen, skulle vektoralgebran bryta ihop, kollapsa helt, och fullständigt förlora varje sin mening sådan den skapats av modern akademi. Eller sagt på annat sätt:
Magnetismens fundamentala fysik kan INTE tillämpas
på den moderna akademins begrepp vektorprodukt.
Matematiken för den delen — som i termer av vektorproduktens definition skulle kunna »ordna upp saken» — sönderbryter sin egen grund: Härledningen skulle kräva att ”sin=cos”, men alla proffs vet redan att DEN likheten är ett vettlöst begrepp.
För att härleda magnetismens fysiska grundval, måste man HELT frångå den moderna akademins privata egna uppfinningar om typ ”vektorprodukt”. Det finns helt enkelt ingenting sådant — liknade den moderna akademins vektorprodukt som skulle kunna ersätta fenomenbeskrivningens matematik — i magnetismens grundfysik.
— Se särskilt förtydligande, konkret exempel, i Vektorkalkylens sammanbrott i MAC.
— Begreppet vektorprodukt (den centrala Vektorpinnen med förment naturfysikalisk anknytning) är och förblir en modern akademisk uppfinning, en artificiell skapelse av den akademiska människan, ingen naturgrundad LOGISK härledning.
Uppdagandet
— The Revelation — vektorkalkylens grunder i modern akademi
Under 1800-talet utvecklades också de moderna akademiska idéerna om överhöghet i många matematiska instanser med omfattande generaliserande föreställningar om algebra och formell logik. En sådan gren utvecklades till ett motsvarande hävdområde med universell giltighet i alla typer av ”fält” med en motsvarande algebra nu känd under namnet vektorkalkyl av typen curl, div, grad, a × b (vektor- eller kryssproduct), Ñ(nabla eller del) [och andra liknande]. Samtidigt upplyste de elektriska och magnetiska fenomenen en dramatiskt växande publik som fascinerades av det gnistrande ljuset hos den induktiva kraften.
— Numera (2007) har fascinationen (något) fördunstat och de flesta av oss förstår inte den entusiasm med vilken dessa nya och revolutionerande fenomen sannolikt utforskades under 1800-talet. Emellertid, givande mera kraft till den matematiska uppfinningen än det verkliga fysiska fenomenet, utpekade den institutionaliserade 1900-talsvetenskapen sin egen matematiska beskrivning som fenomenen induktion och magnetism genom de ovan indikerade symbolerna — med en allmän underliggande föreställning om den mänskliga (akademiska) intelligensens universella matematiska suveränitet, f.ö. 1800-talets mest kännetecknande akademiska drag.
— Men som vi nu har sett från det inledande exemplet med den magnetiska expansionsintegralen, särskilt tydligt i Vektorkalkylens sammanbrott, kan magnetismen inte förklaras med sådana moderna akademiska begrepp — FASTÄN en fullt utvecklad kvantitativ magnetism kan det: Genom att ignorera den underliggande dynamiken till induktionen och magnetismen, KAN både induktionen och magnetismen innefattas i en och samma matematiska byggnad känd som modern akademisk vektoralgebra.
— MEN DET HAR OCKSÅ SITT NÄMNDA PRIS: En total destruktion av den högeligen avancerade kunskapsvägen med förklaringen till både induktionen och magnetismen. Modern akademisk vektoralgebra har ingenting gemensamt med de grundläggande rötterna, dynamiken och logiken i induktionen och magnetismen. Modern akademi ger kvantiteterna, men har ingen uppfattning om de underliggande kvaliteterna — och kan heller inte beskriva dem genom sin lärostols termer. Jämför Citablocket.
PRAKTISKA EXEMPEL PÅ Hur den moderna akademins kvantiteter matchar den relaterade fysikens kvaliteter finns också till noggrant påseende i TRE JÄMFÖRANDE EXEMPEL. Där ges svaren. (Modern akademi är en PRIMITIV inrättning i den mänskliga historiens civilisationer. Min mening). Jämför själv.
Se även
De
konventionella citaten och Magnetismens Konventionella Djupgående Tvistigheter
DÄRFÖR ÄR OCKSÅ DEN HÄR FRAMSTÄLLNINGEN INTRINSISKT REN PÅ HÖGSKOLEMATEMATIK,
typen curl, div, grad, a × b (vektor-
eller kryss[eng. cross]product), Ñ(nabla
eller del) [och andra liknande].
Det finns ingenting sådant i naturfysiken. Dylika produkter förekommer inte i en elementär naturbeskrivning.
Därmed kan man gott säga att modern akademi är »fångad i sin egen uppfinning», vektoralgebran, tvungen att spela med i sin egen »dockskåpsteater» — vektorprodukten — utan att förstå varken varför eller hur. Samt, förbjuden att kunna beskriva något alls i naturgrunden. Kort sagt: begreppet vektorprodukt har INTE den allmängiltighet som den moderna akademin ändå så storvulet förmodat. Naturfysiken funkar inte så, ehuru modern akademi gör det.
OBSERVERA DOCK att begreppet vektorprodukt (a × b) fortfarande går att använda, men som redan påpekats ovan INTE i någon kvalitativ mening för fysikens fenomengrunder. Det är (nämligen) heller INTE här meningen att eliminera någon metod om nu någon föredrar en viss sådan för att nå något föregivet mål. Men i den här framställningen finns i varje fall ingen som helst användbarhet i begreppet. Det förekommer inte i relaterad fysik.
Matematiken i ämnet vektorprodukt blir, trots bästa Högskolenivå, ALLTSÅ bara YTLIG — utan varje möjlighet att penetrera naturfysikens exakta grunder: magnetismens synnerligen ENKLA matematik (när man väl har fattat poängen). Den moderna vetenskapliga förmåga STANNAR med andra ord på nivån med ”Biot-Savarts lag” — ingen kan härleda den på vektoralgebrans logik. Ingen förstår matematiken.
Induktionen
och magnetismen forts.
För det ANDRA:
betyder rymdkompaktheten R0/c0 vilket, med ett sant [ç0=c0–v]=c0 I termer av den beskrivna relaterade fysiken, skulle ge oss v=0 som betyder noll magnetisk verkan.
Vilket vill säga:
Strikt sagt existerar inte ett µ0=R0/c0 i
magnetismen.
Magnetismen relaterar till (bevarandet av) elektriska konstanten e0. Inte till µ0.
Ett µ0 betyder ingen magnetism alls. En grundlig, elementär matematisk
beskrivning av magnetismen skulle alltså INTE använda eller bruka termen µ0
— eller, om så ändå sker, förklara saken. Vad säger MAC (Modern
ACademy)?
Studera och jämför
själv vad som sägs, skrivs, hävdas och framställs i ämnet matematisk fysik
beträffande magnetismen i dagens utbud. Nämligen, just det: Modern akademi och
vetenskap BYGGER hela magnetismen PÅ µ0 (den s.k. magnetiska
konstanten). Man känner inte till något
annat.
Kom sedan och tala
om dockskåpsteater. Begreppen blandas, ständigt, ihop.
Dessa påpekanden eliminerar uppenbarligen den
moderna vetenskapens och akademins beskrivningar ifrån scenen för ämnet vetenskap
— med referens till redan givna exempel.
I SUMMA:
Grunderna inom induktionen och magnetismen skyms av den moderna akademins idé om ”vektorprodukt”. Istället för att härleda fenomenet, uppfinner modern akademi ”ett nytt fysikaliskt fenomen” som kallas ”vektorprodukt”, typ l×r. Därav den rent matematiska-logiska naturen i motsättningarna. Den övriga delen beskrivs utomordentligt av PLANCKEKVIVALENTERNA med grund i elektriska laddningen genom ljusets grundläggande natur.
Alla frågetecken uträtade.
Magnetismens dynamiskt-matematiska-logiska grund beskrivs mera ingående och uttömmande i KAUSALSAMBANDET, om ej redan bekant.
Induktionen och magnetismen
kausalsambandet för divergensens
reduktion
KAUSALSAMBANDET
Kausalsambandet — ingår inte i modern akademi
ç0 = c – v ............................... v << c
Grundvalen för induktionen och magnetismen:
KAUSALSAMBANDET är den grundform på vars bas magnetismens
uppkomst förklaras, härleds och beskrivs rent logiskt.
Men den delen ingår inte i den moderna akademins lärosystem.
Se även från ELEKTRISKA LADDNINGEN: inte heller dess
härledning ingår i den moderna akademins lärosystem.
Från Ljusets
grundläggande Fysik (se särskilt Ljusets friställning från Kinetiken).
c
och v kopplar inte i fysiken
orsak verkan
Förtätad rymdresistans bildar den magnetiska
planvågen med tjockleken ds.
Re refererar REella axeln (x-axeln) som komplement till den IMaginära axeln (y-axeln).
Då ingen ändring i c kan ske utmed riktningen för v, finns bara de
två återstående dimensionerna kvar: planet rätvinkligt v.
ANSATSEN att ändra läget för Q genom en hastighet (u=v)
påtvingar c-flödet i Q-systemet en ansats att addera u med c.
Men u kan inte adderas med c; c bildas inte över intervall;
c är en egenskap i rymden (se DEEP från GRIP) som regleras lokalt av
gravitationen. Genom Newtons tredje lag bildas,
tydligen, istället en komplex motverkan i den gravitellt fixt relaterade
rymdpunkten P: Motsatt ansatsen att ändra c i riktning u bildas
en ansats –u som bevarar jämvikten med konstant c.
Effekten yttrar sig rätvinkligt u=v som en reduktion ç=c–u som
garanterar bevarandet av elektriska konstanten (e) i riktningen v
(u överförs komplext till –iu),
Rc =
ôR’ç = 1/e = ôRmaxç0 = elektriska
konstanten, VM/AS
Elektriska
konstanten Rc bevaras i ekvivalens med en reducerad divergens ç och
högre resistans ôR’ rätvinkligt v. Omöjligheten med v+c
garanterar att planvågen ôR’ç är
differentiell, befintlig endast i normalplanet till v. Rymdförtätningen kallas magnetism.
Magnetismen bildar därmed en plan fältvåg vars tätare rymd strävar att uttömma
sig i den omgivande tunnare Rc-rymden. Fältvågen expanderar därmed
(idealt) som en allt tunnare R’ç-ring från incidenspunkten (P).
Expansionsintegralen samlar
reduktionerna till den magnetiska totaleffekten i rymdpunkten P.
MAGNETISMENS GRUNDMATEMATIK
Från den elektriska konstanten e0–1=R0c0=Rmaxç0 med reduktionen ç=c–v via kausalsambandet ovan ges leden vidare enligt
e0–1ç0–1
= R0c0ç0–1 = Rmax
e0–1ç0–2
= R0c0ç0–2 = Rmaxç0–1 = µ ........................ rymdkompaktheten, tvärs v&s
se0–1ç0–2
= sR0c0ç0–2
= sRmaxç0–1s = µs ...................... rymdmagnetiseringen, tvärs v&s
Bildningen av Magnetiska fält, grundform:
U = k(Q/r) ....................................... elektriska laddningens potentialimpuls, V
F/Q = X = Rmaxç0Q/A = U/s ...................... elektrisk fältstyrka, A ytan (4pr2)
X/ç0 = B = RmaxQ/A = (U/s)/ç0 .................. magnetisk fältstyrka, VS/M2
= Rmaxç0–1ç0 Q/A
= Rmaxç0–1s T–1Q/A
= Rmaxç0–1s I/A
=
µs I/A
För att relatera en magnetism=reduktion i vilken som helst g-bestämd rymdpunkt P, ser vi uppkomsten av en partiell förändring i rymdmotståndet R0 från Q-ändringen v. Ändringen i R0 har den egenskapen att ändringens maximala motstånd Rmax är aktivt bara tvärs strömriktningen s, alltså enbart i utvidgningen av plannormalen (N) till strömriktningen s. Detta är en ren konsekvens av att c0 inte kan ändras av v i strömriktningen, och därmed heller inte kan påverka R0 i riktningen s. Därmed bevaras också e0 som
e0–1=R0c0=Rmaxç0. Följaktligen uppkommer en reduktion c0–ç0 i P i N som följd av v. Laddningens fältpotential dU i P från Q ger en elektrisk fältstyrka X=dU/ds som utbreder sig i N på ç0 och som uttömmer Rmax i R0 och därmed ç0 i c0 vilket i P är den magnetiska fältstyrkan B=X/ç0. Utbredningen i N följer superpositionsprincipen.
Med små skillnader mellan en medelform för ç0 och c0 som ger det OBS orimliga men kvantitativt avkortade ç0=c0 fås ur R0c0ç0–2=Rmaxç0–1 den enklare
Rmax/ç0 Û R0/c0 = µ0 ................... rymdkompaktheten, förenklad, VS/AM
B = µ0s · I/A ..................................... grundformen för den magnetiska fältstyrkan, förenklad, VS/M2
Notera irrelevansen i att ta µ0 bokstavligt i magnetismen. Många har redan gjort det, utan kunskap, och förvirringen är därefter. Erinra grunderna:
R0c0 = ôR’ç = 1/e0 = ôRmaxç0
= constant ........... VM/AS
ôRmax = R0c0/ç0
[= [e0ç0]–1 = [e0 (c0–v)]–1
= [e0c0 – e0v]–1]
ôRmax/ç0
= R0c0/ç02; Med liten skillnad mellan
ç0 och c0 gäller
ôRmax/ç0
= R0c0/c02 = R0/c0
= µ0
................................. VS/AM
KAUSALSAMBANDETS ALGEBRAISKA FORM
algebraiskt
Med Q-rörelsen (u=v) på den reella axeln (x-axeln) och divergensen (c) på imaginäraxeln (y-axeln) ges kausalsambandets algebraiska form enligt leden nedan:
v +
ic = 0 + iç0 ;
ic –
iç0 = –v ;
c – ç0 = –i–1v = iv ................................................ v-faktorn (orsaken) överflyttad på imaginäraxeln: magnetismen styrs av v;
Notering till den komplexa algebran: 1/i=–i=i–1; –1/i=– –i=+i;
Teckningen v+ic saknar (genom ljusets friställning från kinetiken) en direkt geometrisk motsvarighet:
en ordinär resultant v+ic=Ö v2+c2 finns inte i fysiken.
Enda sättet att teckna v+ic meningsfullt är (således) genom ovanstående led, kausalsambandet i bevarandet av elektriska konstanten, och som leder till magnetismens definition.
Se även motsvarande algebraiska utvecklingar i
modern akademi enligt v+ic-felet.
Se även från början i den utförliga inledande exemplifierade beskrivningen med korsreferens i
Induktionen
och magnetismen forts.
Från
KAUSALSAMBANDETS
u=v-form med v<<c
I beaktande av magnetismens avtagande verkan då mekaniska laddningshastigheten (v) närmar sig den lokala ljushastigheten (c) ges en mera fullständig sambandsform med utgångspunkt från LADDNINGSHASTIGHETEN u GENOM ACCELERATIONSSPÄNNINGEN U I VAKUUM. Den mera fullständiga sambandsformen och hur den framgår ur och kopplar till nämnda referenser beskrivs utförligt i artikeln MEKANISK-ELEKTRISKA SAMBANDET
InduktionenOchMagnetismen
NOMENKLATUR — nomenklaturen för B
NOMENKLATUREN FÖR MAGNETISK FÄLTSTYRKA
Introduktion
I GÄNGSE KVARTER — konventionell litteratur — har olika standarder (frekvent) ersatt varandra — över olika länder också. Så har, till exempel, den svenska magnetiska litterära nomenklaturen ändrats FLERA GÅNGER under 1900-talet. Se Tabell 1 och Tabell 2.. Sådana olyckliga utvecklingar vittnar om en grundläggande brist på insikt i sakernas natur. Det följande är TILL PRÖVNING föremål för certifiering från den relaterade fysikens ståndpunkt: helt exakt klargörande, väl relaterbar begreppsbeskrivning in i minsta detalj.
Påstående:
I RELATERAD FYSIK (Naturen) härleds det magnetiska fältet
(F/Qc=B=RQ/4pr2=R(c/c)Q/4pr2=2(R/c)I/4pr=µH) från det elektriska fältet
(F/Q=X=kQ/A=U/r) genom en relaterad hastighet (c) enligt magnetiska fältet
X/c=B=µH (c betyder mera preciserat en reduktion ç=c–v);
µ (=R/c) betyder en (ljushastighetsberoende) resistans (eller omvänt en permitivitet [permittans]):
H=I/l betyder en magnetisk [reducerande] (rätvinkligt induktionen genererande) fältkraft;
B betyder en styrka analogt med den resistivt beroende styrkan
i X=R(cQ/A=I/r).
logiskt och språkligt
syntaxargument med förklaring:
OM en LOGISK BESKRIVNING av styrkan X från typen kraft I/l ska hållas konsistent och konsekvent enligt
styrka = resistans · kraft
X = R I/d
kommer INTE en tillförd/substituerad (reducerad) divergensfaktor (c–v=ç), som i X/c=B=µH, att överföra eller ändra kraften (H=I/l) till en förmodad idé om »en styrka (H=I/l)»; fältstyrkan X gäller fortfarande;
En tillförd/substituerad (reducerad) divergensfaktor (ç, Alt+0231) kommer heller inte på något sätt att eliminera idén om den redan befintliga FÄLTSTYRKAN eftersom den, fältstyrkan — samma som just reduktionen — enbart förstärks, understöds och accentueras av reduktionens kvantitet i c och som, just enligt relaterad fysik, ÄR och definierar den magnetiska fenomenbasen;
Ändringen ges inte i H=I/l, utan i R=µc, modifierad som en rymdkompakthet [även permeabilitet, genomsläpplighet eller genomtränglighet], analogt
R/c=µ med förenklingen µ0 för µ (se R:= ôRmax = R0c0/ç0)
och vilken rymdkompakthet enligt relaterad fysik I DEN MAGNETISKA FÄLTVÅGEN ökar med R — i bevarandet av elektriska konstanten R0c0=Rmaxç0 som tvingar R att öka från R0 till Rmax om (magnetiska fält-) divergensen ç0=c0–v avtar från fria rymdens c0 till magnetismens ç0 — och som, således fortfarande, betyder i princip
X = R I/d
styrka = resistans · kraft
X/c = R/c I/d
B = µ I/d
B = µ H
Vilket vill säga; H är inte ett fält utan en kraft; H=I/d självt arbetar inte och fungerar inte som ett fält (egenskap associerad med yta eller rymd) utan en kraft (från den aktuella effekten av en strömlinje [transversellt] komprimerad i formen av omkretsen i en omsluten strömyta analog med en strömledares tvärsnitt, H=I/l; man går alltså i teorin från en ideal strömlinje i till en motsvarande normaliserad planyta med omkretsen l, H=i/l):
En linje kommer inte att kunna (kan inte) förstås som ett fält.
FÄLTASPEKTEN är aktuell FÖRST genom faktorn µ, rymdkompaktheten, ytan eller den 3D-utfyllande faktorn;
Därmed definieras fältet av en styrka (B) tillsammans med en given kraft (H) som underligger fältet, eller språkligt förenklat som »fältets kraft», analogt fältkraften H, inte fältstyrkan H.
I relaterad fysik används (således) den följande terminologin EXAKT för enkelhet och logisk preferens, i garantai av noll frekvens missförstånd och oklarheter, enligt ovanstående genomgång:
H fältkraft, A/M, också magnetiserande kraft, eng. magnetizing force
B fältstyrka, VS/M2 = Wb/M2 = KG/AS2, också flödestäthet, eng. flux density
TABELLERNA NEDAN ger referenser för den
etablerade språkförbistringen.
H=I/2pr bildar-omsluter en primär magnetisk kraft. H är inget
fält. H är [gestaltar] en (magnetisk fält-) kraft.
Det finns knappast något liknande begrepp i fysiken än magnetismen som HAR och fortfarande ÄR föremål för en sådan (enorm) språkförbistring:
Magnetiska fältets nomenklatur
B-NOMENKLATUR | 2007VI10
|
Tabell
1 · begreppen för
B · se även jämförelsen nedan.
|
RELATERAD FYSIK |
MODERN
AKADEMI |
||
beteckning |
fysikalisk
enhet |
fysikalisk storhet |
fysikalisk
storhet, eng. |
fysikalisk
storhet, sv. |
B |
VS/M2=KG/AS2 |
magnetisk fältstyrka B=µH, |
— |
— |
magnetisk flödestäthet B=F/A |
magnetic flux density |
magnetisk flödestäthet |
||
H |
A/M |
magnetiserande kraft,
H=I/2pr |
magnetizing force |
— |
magnetic
field strength |
H-fält, magnetisk fältstyrka |
ENDA SÄTTET ATT FÖRSTÅ
SAMMANHANGET:
Vi måste härleda
magnetismen i detalj, så att vi SÄKERT förstår basfunktionerna. Annars kvarstår
språkförbistringen, och vi begriper intet.
DEN SVENSKA STANDARDEN HAR
ÄNDRATS FLERA GÅNGER. Se jämför nedan.
Tabell 2 · begreppen för B · etablerade
referenskällor genom vetenskapshistorien
beteckning |
VS/M2 = Wb/M2 =
KG/AS2 B språklig specification |
A/M H språklig specification |
källa |
||
BONNIERS KONVERSATIONSLEXIKON 1925 |
magnetisk induktion VIIsp1061 |
fältstyrka VIIsp1059 intensitet, kraft |
TEKNISK ELEKTRICITETSLÄRA E. Danielson 1955 |
magnetisk fältstyrka s43 |
magnetiserande fältet amperevarvstäthet s53 |
FOCUS MATERIEN 1975 |
magnetisk fältstyrka s224vä.m magnetisk flödestäthet |
magnetiserande fältet s234 |
@INTERNET
Wikipedia 2007- |
B-field magnetic flux density |
H-field magnetic field strength magnetizing force |
Förklaringar:
Enheten Wb står för Weber
styrkan (B) = motståndet (µ) · kraften (H) [organisk fysik]
Jämför: Ju större motståndet är
(jämför kroppsbyggarna: skrotlyftning) desto större blir den resulterande
styrkan — förutsatt given kraft (näringen, proteiner och vitaminer):
samma näringskraft (H) ger olika resultat beroende på motståndet (µ, hur man
aktiverar sig).
”1. Magnetisk fältstyrka och flöde.
Det magnetiska fältet karaktäriseras i första hand av den magnetiska fältstyrkan B. Enheten för B är voltsekund per m2 i MKSA-systemet eller med ett annat namn weber per m2 Den tecknas
Vs/m2 eller Wb/m2
Benämningen magnetisk fältstyrka för B är relativt ny. Tidigare har man för samma storhet använt beteckningarna magnetisk flödestäthet eller induktion.”
TEKNISK ELEKTRICITETSLÄRA E. Danielson s43 Gleerups 1955/65
”Namnet på H är ännu (1954) ej slutgiltigt bestämt. Tidigare har H kallats magnetisk fältstyrka, men enligt den moderna nomenklaturen är detta felaktigt. I engelsk litteratur är termen ”magnetizing force”.”
TEKNISK ELEKTRICITETSLÄRA E. Danielson s52 Gleerups 1955/65
MAN HAR ALLTSÅ I SVERIGE (ej specificerat) NU (2007-) GÅTT TILLBAKA TILL DET TIDIGARE (1954) FASTSTÄLLDA FELAKTIGA BETRAKTELSESÄTTET.
Därmed står det klart:
man förstår tydligen inte ämnets inneboende
naturligt beskrivande sammanhang
(därför att man blandar ihop
fält med kraft och inte förstår väsensskillnaden).
Se även:
”H-fält (Omdirigerad från Magnetisk fältstyrka)
H-fältet, magnetisk fältstyrka, är ett sätt att betrakta magnetfält. H-fältet mäts i A/m som är ampere per meter, till skillnad från B-fältet som mäts i Tesla, även uttryckt som 1 V·s/m2 (voltsekund per kvadratmeter).”
@INTERNET Wikipedia Magnetisk fältstyrka 2007-06-18
InduktionenOchMagnetismen
MODERN AKADEMI
orsaken
varför µ0 felaktigt förknippas med magnetismen
En magnetisk verkan kräver en divergens lägre än c0
i µ0= R0/c0: i µ0 existerar ingen
rymdmagnetisering.
I induktansen är den grundläggande rymdkompaktheten µ0
alltid närvarande. I magnetismen
förekommer den aldrig.
Den UNDRE GRÄNSEN för µ som L0/s =
µ0 i strömvägen i som genererar magnetismen (B) från
den absolut minsta möjliga elektriska tröghet eller
primära induktans varje elektrisk strömlinje kan och måste ha för att alls kunna arbeta och fungera
i elektrofysiken
L0
= R0s/c0 = µ0s ............................. undre gränsen för fria rymdprimära
induktansen, VS/A
har ingen koppling
till magnetismen. Det finns ingen magnetism i R0/c0=µ0.
Magnetismen uppkommer först när en högre rymdkompakthet bildas analogt
med den magnetiska verkan tvärs strömriktningen. Denna verkan är en
differentialform och har en motsvarande divergensreduktion (ç0).
Eftersom magnetismen (här rörelserelaterad enligtô, tvärs induktionens ó) grundas på elektriska konstanten
R0c0 = ôR’ç = 1/e0 = ôRmaxç0
= konstant ges magnetismens motsvarande primärform enligt
ôRmax = R0c0/ç0
[= [e0ç0]–1 = [e0(c0–v)]–1
= [e0c0
– e0v]–1] ;
ôRmax/ç0 = R0c0/ç02
Med obetydlig skillnad mellan ç0 och c0
— SOM DET OCKSÅ ÄR I DEN ALLMÄNNA TEKNISKA FYSIKEN — gäller
ôRmax/ç0 = R0c0/ç02
Û R0c0/c02
= R0/c0 = µ0
Detta är anledningen varför termen µ0 — FELAKTIGT I MODERN AKADEMI — förknippas med magnetismen.
En
förtydligande framställning från modern akademi som påtalar, beskriver och
förklarar detta har eftersökts men inte hittats.
Se även i
NOMENKLATUR.
END.
Editor2008V
InduktionenOchMagnetismen
innehåll: SÖK äMNESORD på denna sida Ctrl+F · sök ämnesord överallt i SAKREGISTER
Induktionen och
Magnetismen
ämnesrubriker
Induktionen
och magnetismen i relaterad fysik | illustrerade grundbegrepp med allmän genomgång
innehåll
INDUKTIONENS OCH
MAGNETISMENS MATEMATIK
översikt · rubriker som länkar
vidare till beskrivning och härledning av induktionens och magnetismens
matematiska fysik ENLIGT RELATERAD FYSIK
induktionen utförlig
fullständig beskrivning i separat block
magnetismen utförlig
fullständig beskrivning i separat block
Induktionen och magnetismen i relaterad fysik
|
illustrerade grundbegrepp
med allmän genomgång
uppkomsten
av induktion och magnetism · divergensen i tredje ändringslagen
magnetismens
matematik ·
snabbgenomgång
induktionens
matematik ·
snabbgenomgång
magnetismen · kort men utförlig
härledning
referenser
BONNIERS KONVERSATIONSLEXIKON Band I-XII 1922-1928, etymologiska referenser (vissa ords ursprung)
[HOP]. HANDBOOK OF PHYSICS, E. U. Condon,
McGraw-Hill 1967
t för 10–, T för 10+, förenklade exponentbeteckningar
TNED (Toroid Nuclear Electromechanical Dynamics), eller Toroidnukleära Elektromekaniska Dynamiken är den dynamiskt ekvivalenta resultatbeskrivning som följer av härledningarna i Planckringen h=mnc0rn, analogt Atomkärnans Härledning. Beskrivningen enligt TNED är relaterad, vilket innebär: alla, samtliga, detaljer gör anspråk på att vara fullständigt logiskt förklarbara och begripliga, eller så inte alls. Med TNED förstås (således) också RELATERAD FYSIK OCH MATEMATIK. Se även uppkomsten av termen TNED i Atomkärnans Härledning.
Senast uppdaterade version: 2024-09-27
*END.
Stavningskontrollerat 2007-11-21|2008-03-06|2011-10-04 ¦ 27Sep2024
rester
*
PNG-justerad 2011-08-11
åter till portalsidan ·
portalsidan är www.UniversumsHistoria.se